Tersungkur di Taman Syurga

Setiap umat Islam yang mencintai Allah dan Rasulnya pasti mempunyai impian untuk sujud di hamparan hijau Raudhah, menadah tangan memohon keampunan dari Pencipta, memohon dipermudahkan urusan hidup di dunia dan akhirat. Bukan semua yang mempunyai impian ini mampu dan dipermudahkan untuk menziarahi Taman Syurga.

Sebelum 2013, saya juga mempunyai impian tetapi sering berkata pada diri “nantilah gi, bila agak-agak dah bersedia”. Sebenarnya jika impian tidak terlalu tinggi, hati 50-50 nak pergi, memang selama-lamanya tidak bersedia. Jika impian kuat untuk pergi, kekangan kewangan dan masa tidak mampu menghalang hasrat untuk pergi.

Semasa bekerja di Seremban (Nov 2002-Nov 2006), satu-satunya peguam di Seremban yang sudi berkawan dengan saya – Norizal Ismail (Ija) sering memujuk saya untuk menunaikan umrah (semoga Allah sentiasa merahmati sahabat saya ini dengan bahagia di dunia dan akhirat amin). Waktu itu saya memang 2,3 kali setahun akan bercuti ke luar negara. Kata Ija

“Emy, gi umrah, pengalaman tak sama”

“InsyaAllah later kot” jawapan yang sering saya bagi

2012, saya mula menghadiri majlis ilmu akhirat, bermula dengan Being Me – Muslimah Empowered 2012. Selepas beberapa majlis ilmu saya hadiri, cinta kepada Allah dan Rasulnya bertambah; hati meronta untuk ke Mekah & Madinah. Shahrul agak keberatan kerana pernah pergi bersama mak dia sebelum kami kahwin. Dia nak kami kumpul duit untuk tunaikan haji – 2 in 1.

Sept 2012 – kami berjalan-jalan di sekitar Shah Alam dan melewati Rayhar Shah Alam. Saya bagi tau Shahrul nak gi pejabat diaorg untuk survey. Pegawai Rayhar bagi penerangan. Tanpa berfikir panjang saya letak deposit RM300, itu saja yang saya ada (sepatutnya bayar RM400). Shahrul tak terkata apa-apa. Pakej kami RM7k+ kerana hotel 3* di Mekah terletak lebih kurang 700m dari Masjidil Haram, hotel 4* di Madinah lagi dekat dengan Masjid Nabawi dan di Madinah, bilik kami di tingkat antara paling atas & lif berasingan dari lif untuk bilik-bilik di tingkat bawah. Kami pergi Feb 2013; Madinah agak sejuk waktu itu. Waktu itu saya tidak ada simpanan untuk umrah. Bila tiba masa untuk bayar, Alhamdulillah cukup.

permulaan kembara suci

Cerita sepanjang menunaikan umrah banyak tapi hanya akan fokuskan pengalaman di Raudhah untuk kali ini.

saya langsung tak pakai telekung ketika menunaikan umrah

completed umrah wajib. tiada kata mampu diungkapkan

ada jemaah tolong ambilkan; satu2nya gambar bersama berlatarbelakangkan Kaabah

Kami dibahagikan kepada grup wanita dan lelaki. Mutawwif wanita membawa kami ke Masjid Nabawi. Dah diberitahu, ambil wudhu terlebih dahulu di hotel tapi sampai sana majoriti tiada wudhu; ada yang dah terbatal wudhu. Sementara menunggu, yang lain solat tahiyatul masjid, dhuha dan solat-solat sunat lain.

Paling tak best, lama sangat berada di ruang solat. Jemaah negara lain dah berpusu-pusu ambil tempat beratur untuk masuk Raudhah. Mutawwif dok bercerita tentang pengalaman dia, ada yang relevan, ada yang tak. Ramai pulak bertanya, ramai pulak yang kongsi kisah mereka. Cerita yang menunjukkan unsur-unsur riak pun ada terutama bila yang bercerita seorang wanita ala Datin dalam grup kami. Taulah dah pergi beberapa kali. Saya cuba sedaya upaya untuk husnuzon (it was not easy). 2 jam kemudian baru bergerak ke ruang menunggu. By that time, jemaah negara lain dah ramai.

Di ruang menunggu, so called Datin bercerita lagi – dah masuk bab anak-anak belajar di tahfiz berbayar.

“Lain sikit cara solat mereka belajar, solat kita banyak ikut-ikut”

“Anak saya dah hafal beberapa juzuk Quran”

Memang saya benar-benar diduga sebelum jejakkan kaki ke Raudhah. No matter how hard I tried to focus on the remembrance of Allah and his Prophet, suara dia benar-benar berjaya hilangkan fokus saya.

Barisan bergerak agak lambat. Satu ketika barisan bergerak laju. Jemaah lain berlari-lari, grup kami bersopan santun jalan. Saya berjalan agak laju & I found myself termasuk dalam grup kecil Malaysia dari agensi lain. Di situ juga saya dikelilingi jemaah Indonesia dan Turki. Saya tak nampak ahli grup saya, tapi apa yang saya nampak pintu masuk Raudhah semakin hampir dengan saya.

Alhamdulillah saya tidak perlu lagi dengar cerita Datin. Berdoa agar Allah permudahkan urusan di Raudhah. Bila tiba grup kami masuk, wanita-wanita Turki yang berbadan besar dan wanita-wanita Indonesia berasak-asak masuk. They kept on pushing walaupun berkali-kali petugas jerit

“this is Raudhah, this is Raudhah, solah solah”

Saya cuba untuk mengambil ruang kecil di tepi tiang. Di depan saya jemaah Turki sedang solat. Sekumpulan wanita tolak saya dari belakang waktu saya baru nak angkat takbir. Saya tersungkur, menghempap jemaah Turki di depan saya yang sedang sujud. Nangis, bukan sangat sebab sakit, walau sakit memang terasa, tapi terasa peluang saya hancur untuk solat di Raudhah. Keadaan kucar-kacir, saya jemaah paling kecil dibandingkan dengan wanita-wanita Turki.

Seorang petugas yang nampak saya tersungkur tarik tangan saya di tepi tiang dan kata

“solah, solah”

Cepat-cepat saya solat; petugas itu jadi benteng saya agar tidak dirempuh oleh jemaah lain.

Cukup 2 rakaat saya beralih ke ruang lain, berdoa sambil berdiri. Sebab saya kecil, tak nampak macam makan ruang sangat. Masih dirempuh kiri kanan tapi takde sampai tersungkur.

Air mata memang mudah mengalir walau kadang bila menonton bukan cerita sedih. Anak kucing mati, mak kucing nangis, saya pun nangis. Di Raudhah airmata lagi mudah mengalir laju, mengenang dosa-dosa lalu, mengenang diri yang tidak bersyukur, walau diberi nikmat dunia.

Hati masih belum tunduk biar seribu kali diingatkan Ittaqullah atau fear Allah.

Lidah masih belum basah dengan zikir, walau diingatkan “remember me & I will remember you”.

Kata-kata Ija 9,10 tahun dahulu memang ada kebenarannya. Lain pengalaman berada di bumi barakah. Sinaran lampu Eiffel Tower tidak mampu menyinari hati saya sepertimana sinaran keimanan saya perolehi di bumi barakah, gembiranya mendaki Great Wall of China tidak ada maknanya berbanding kegembiraan saya perolehi selepas habis tunaikan solat 2 rakaat di Raudhah, indahnya lautan terbentang di Surfers Paradise Gold Coast tidak mampu menandingi keindahan karpet hijau yang terbentang di Raudhah, damainya berada dalam boathouse Lake Dhal, Kashmir tidak mampu mendamaikan hati saya sepertimana damainya hati saya mengerjakan solat Subuh di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, nikmatnya kedinginan malam di Nami Island tidak mampu mengatasi nikmat kedinginan Subuh sewaktu kaki melangkah ke dua masjid yang pahala solat di situ dijanjikan pahala berlipat ganda.

Hanya sekali berkesempatan solat dan doa di Raudhah. Tidak mampu rasanya bersesak-sesak, tolak menolak untuk beribadah di taman syurga. Cukuplah sekali.

Hingga ke hari ini, bila iman yang senipis kulit bawang turun menjunam, pengalaman di kedua-dua masjid memberi kekuatan untuk melakukan ibadat.