Cara Murah dan Mudah Ke Taman Negara Bako

Taman Negara Bako atau Bako National Park terletak 40km dari bandar Kuching. Ianya antara taman negara yang terkecil di Sarawak. Apa yang menarik tentang Bako adalah pelbagai hutan hujan, flora dan fauna, pelbagai hidupan liar termasuk monyet Proboscis yang hanya terdapat di Borneo, 150 spesis burung, air terjun yang menjunam turun ke dalam kolam air dengan pemandangan hutan yang begitu mempersonakan, pantai terpencil, 16 laluan hutan terdapat di situ. Maklumat lanjut tentang Taman Negara Bako boleh dibaca di sini

Pada tahun 2015, saya telah membawa 5 staf kami melawat bandar Kuching. Turut menemani saya adalah rakan karib saya. Lawatan selama 5 hari 4 malam membawa kami ke tempat menarik di Kuching seperti Kampung Budaya Sarawak, river cruise, Muzium Kuching, kedai kek lapis dan restoran Dayang Salhah, Top Spot food court dan sebagainya.

Sunset River Cruise
Sunset River Cruise

shopping kek lapis Dayang Salhah

shopping terubuk ikan masin
shopping ikan terubuk masin

borong tshirts

Ingin menjadikan office trip kali ini berbeza, saya membawa staf ke Taman Negara Bako. Bila tanya teksi, mereka ingin mengenakan bayaran RM250-300 untuk perjalanan pergi balik. Itu tidak termasuk upah tour guide RM100 yang akan menemani kami sepanjang berada di Bako. Sebelum pergi, saya memang dah baca review di TripAdvisor tentang cara murah untuk melawat Bako.

😎 Menaiki bas merah No 1 (Rapid Kuching) di depan mall Electra House. Boleh sarapan di gerai berhampiran. Bas bermula dari 7am-5pm. Setiap satu jam ada bas ke Bako.

dalam bas merah ke Bako
dalam bas merah ke Bako

bas kosong, kita pose dulu

bas kosong, kita selfie dulu
bas kosong, kita selfie dulu

😎 Dari Tune Hotel Waterfront, jalan melalui Jalan Wayang (1.1km – 14minit) @ boleh tunggu bas di   perhentian bas berdekatan Hilton Hotel, River Majestic Hotel. Bas No 1 lalu di depan beberapa hotel sepanjang waterfront. Tambang RM3.50 seorang. Perjalanan akan mengambil masa 45 minit.

😎 Ada juga minivan yang membawa penumpang ke Bako. Kalau grup ramai dan boleh memenuhi minivan, boleh juga menaiki minivan dan bertolak segera. Harga boleh runding. Antara RM5-10 seorang.

😎 Tiba di jeti. Perlu daftar nama kesemua ahli rombongan, masa anda dijangka pulang dan buat bayaran.

😎 Bot  – RM47 satu bot/sehala untuk 5 orang. Kalau 6-8 orang dikira RM9 seorang/sehala. Kanak-kanak bawah 7 tahun percuma. Tiba awal di Jeti jika bilangan ahli rombongan kurang dari 5 orang. Boleh kongsi bot dengan orang lain; jadi tak perlu bayar untuk satu bot

dalam bot ke Taman Negara Bako
dalam bot ke Taman Negara Bako

😎 Pas masuk untuk warganegara RM10, bukan warganegara RM20, untuk kanak-kanak berusia 7-18 tahun RM7

😎 Upah guide : RM100. Saya syorkan anda mengambil guide. Kami dapat Mr Alex; mmg terbaik. Semua binatang yang kami nak tengok terutama Proboscis Monkeys rare species kami dapat tengok (kali pertama saya up close personal dengan Proboscis Monkeys adalah di Labuk Bay, Sandakan)

😎 bawa teropong kalau ada; kami pinjam tour guide punya

20150316_103856-1

 😎 bawa topi kalau perlu; bergantung kepada trail yang anda pilih

 😎 kasut sukan; bersedia utk jinjing kasut jika air surut dan bot perlu mendarat jauh dari pantai

20150316_091653-1

 😎 zip lock bag untuk gajet anda. Nangis kalau gajet mahal jatuh dalam ni (laluan Telok Paku)

20150316_102712

 😎 bawa bekalan air mencukupi. Kami bawa jajan sikit. Di kantin Taman Negara Bako katanya air mineral sebotol RM4.

  😎 di jeti ada kantin kalau nak sarapan atau alas perut bila balik dari Taman Negara Bako.

 😎 kena ada stamina. Baby dan kanak2 berusia 5 tahun tidak digalakkan dibawa ke Taman Negara Bako kerana Paku trail yang paling dekat pun sehala antara 750-800m sehala; mengambil masa lebih kurang sejam sehala. Ni bukan jalan-jalan cari makan, ni jalan-jalan cari haiwan, kena ikut mood haiwan, kejap dia ada, kejap dia takde….

 😎 Dikatakan bulan April-Ogos adalah waktu sesuai untuk ke Taman Negara Bako

 😎 boleh tempah penginapan di Taman Negara Bako di laman web ini. Kebanyakan review negatif tapi kalau anda benar-benar ingin menginap di hostel yang disediakan, ingin merasai nikmat tidur dalam hutan, disyorkan pilih Forest Lodge Type 5 yang baru diperbaiki dan dipasang penghawa dingin. Forest Lodge Type 6 pun ok, cuma hanya ada kipas angin.

20150316_092201-1

Sampai sini, kena daftar nama ahli kumpulan. Yg ni guide buat untuk kami. Kena buat tau, untuk pastikan tiada yang hilang dalam hutan. Ada tandas disediakan. Di sepanjang laluan hutan tiada tandas ye. Baik gi dulu siap-siap.

Guide kemudian bawa kami ke sini, masih di entrance. Kena pilih nak gi walking trail mana. Kami pilih Telok Paku. Nampak tak, tu yang paling dekat. Foreigners yang pilih untuk menginap di situ sebab mereka nak pergi ke laluan yang jauh atau nak menerokai banyak laluan. Ada laluan yang membawa ke pantai yang cantik, bentuk mukabumi yang menarik.

20150316_094403

Best sangat guide kami. Dia tahu mana lokasi tepat di mana kami boleh lihat haiwan yang terdapat di Taman Negara Bako. Most of the time kami tak sempat capture gambar haiwan2 tu sebab pergerakan mereka pantas. Antara yang sempat :

20150316_111605-1
cantikkan ular ni?

Ini je sempat capture sebab dok leka tengok haiwan yang guide tunjuk. Babi hutan lalu tepi pun macam no hal sebab babi hutan mind their own business hihi…

20150316_105157-1

20150316_103332-1

kocak2 air, terasa jari2 digigit ikan
kocak2 air, terasa jari2 digigit ikan

Guide baik hati nak tunjuk kami laluan lain tapi by that time kami dah penat, minta pulang lebih awal dari 2pm yang kami janji dengan boat. Kena tunggu sekejap. Bila bot sampai, kami dibawa melihat ukiran batu yang sungguh menarik

20150316_122028

20150316_121825

20150316_121841

Bila sampai ke jeti, perlu menunggu untuk menaiki bas No 1. Bila nampak minivan, kami terus naik minivan, kalau tak silap RM5 seorang. Minivan akan ambil orang sepanjang jalan untuk penuhkan van. Dihantar berdekatan dengan Tune Hotel Waterfront, tempat kami menginap.

Apa kata anda cuba masukkan Taman Negara Bako dalam itinerari anda untuk melihat keindahan alam di bumi Borneo.

6 Tips Book Hotel/Penginapan Murah

Memilih hotel/penginapan murah untuk setiap percutian, selalunya saya mengambil masa yang lama mencari hotel yang sesuai dengan bajet dan keperluan. Saya selalu menggunakan laman web TripAdvisor utk menempah hotel/penginapan murah. Menggunakan laman web ini membolehkan saya :

  1. membandingkan harga Agoda, Expedia, Hostelworld, AirAsia Go, Booking.com dan sebagainya;
  2. membaca review daripada mereka yg pernah menetap di sesuatu hotel itu;
  3. give back to the community dengan menulis review tentang tempat yang saya sudah lawati untuk membantu travellers yang lain. Contoh review saya tentang hotel di Istanbul yang kami menginap untuk beberapa hari. Setakat ini saya telah menulis 14 review mengenai penginapan murah yang saya pernah menginap.

6 tips yang saya senaraikan di bawah adalah berdasarkan pengalaman dan rujukan saya. Mungkin serba sedikit boleh dijadikan panduan untuk menempah penginapan murah. Hotel murah yang pernah saya menginap dan dinyatakan di bawah ini melainkan dinyatakan sebaliknya, boleh anda pertimbangkan jika anda melawat bandar-bandar tersebut.

1. Booking.com, Agoda, Expedia dan sebagainya tidak semestinya murah

Anda bayangkan laman web Booking.com, Agoda, Expedia dan sebagainya seperti hypermarket Giant, Tesco, Carrefour; mereka mungkin ada promosi untuk barang A tetapi tak semestinya mereka ada promosi untuk barang B. Hari ini Giant mungkin ada promosi untuk barang A, Tesco mungkin ada promosi untuk barang B. Harini mungkin Booking.com ada promosi untuk bilik A tetapi tiada promosi untuk bilik B. Agoda mungkin ada promosi untuk bilik B. Anda perlu buat research sebanyak mungkin.

Pergi juga ke laman web hotel berkenaan dan cuba bandingkan harga. Kadang-kadang hotel ada buat promosi – diskaun harga bilik, sarapan pagi percuma, baucer membeli belah…Kadang-kadang promosi bilik di laman web hotel lagi murah dari yang ditawarkan oleh laman web disenaraikan di atas.

Bagaimana anda ingin tahu yang mana satu menawarkan bilik di hotel yang sama tetapi pada harga yang paling murah? Saya terbaca dalam satu artikel yang menyebut anda boleh cuba pergi ke laman web ini. Saya belum pernah cuba laman web ini tetapi akan mencuba untuk trip seterusnya.

hotelscombined

Ada juga hotel seperti Travelodge yang tidak masuk dalam laman web perbandingan harga. Lawat laman web mereka sebelum membuat keputusan muktamad. Saya pernah menginap di Travelodge Sheffield pada tahun 2010 dan tempahan dibuat secara terus melalui laman web mereka.

DSCN4852DSCN4853

DSCN4854DSCN4851

2. Pilih lokasi hotel murah yang berdekatan dengan tempat yang ingin anda lawati atau stesen pengangkutan awam

Ini adalah untuk menjimatkan kos pengangkutan, mengelakkan kebarangkalian sesat yang boleh membazirkan masa dan tenaga anda. Jika anda pernah pergi lebih dari sekali ke tempat tersebut, anda boleh menginap di hotel jauh sikit dari tempat tumpuan pelancong kerana tempat tumpuan pelancong biasanya harga hotel agak mahal sikit.

Contoh hotel murah yang saya tempah berhampiran dengan tempat yang saya lawati atau berhampiran stesen pengangkutan awam.

Istanbul

Saya mencari hotel murah di sekitar Sultanahmet. Saya memilih Mystic Hotel Istanbul kerana tempat menarik yang ingin kami lawati seperti Blue Mosque, Aya Sofia, Topkapi, Basilica Cistern, Eminonu, Spice Market, Grand Bazaar kebanyakannya walking distance dari Mystic Hotel. Ini menjimatkan wang kerana setiap kali anda menaiki tram di Istanbul, anda perlu membayar 4TL (RM5.70) walaupun untuk short trip contohnya dari satu stesen ke stesen lain, melainkan anda ada Istanbulkart (boleh naik tram pada harga 2.30TL – 2.50TL).

DSC_1957DSC_1960

DSC_1962

Walau bagaimana pun saya kurang puashati dengan layanan pemilik Mystic Hotel dan untuk rakan saya yang akan ke Istanbul saya cadangkan Hotel Med Cezir.  Saya tidak pernah menginap di sini tetapi review tentang hotel ini di TripAdvisor agak bagus.

➡ Pamukkale, Turki

Saya memilih Hotel Sahin, jaraknya hanya 50m dari Hierapolis/Cotton Castle. Dari balkoni anda dapat melihat pemandangan yang cantik ini. Anda boleh menggunakan perkhidmatan tour guide atau anda boleh melawat tempat ini self guided.

DSC_2841 DSC_2843

Hong Kong

Saya melancong ke Hong Kong pada kali pertama pada tahun 2006 bersama Reliance. Kami ditempatkan di Metropark Hotel Mongkok. Kali kedua saya melancong ke Hong Kong pada akhir tahun 2014 bersama 18 ahli keluarga lain. Kali ini saya yang merancang itinerari perjalanan untuk ahli rombongan. Saya memilih penginapan murah di Golden Crown Guest House, Tsimshatsui, Kowloon kerana lokasinya :

  • hanya 2,3 minit sahaja dari Tsimshatsui MTR Station;
  • walking distance ke Victoria Harbour dan Ferry Terminal;
  • Masjid Kowloon terletak berhadapan dengan hotel ini; mudah mencari makanan halal
  • Bas A21 dari airport berhenti betul-betul depan hotel. Kami tak perlu guna servis airport transfer yang tentunya mahal untuk membawa 19 penumpang beserta beg-beg besar.

Kami menempah 4 double rooms & 2 quad rooms untuk memuatkan 19 ahli rombongan.

New Delhi, India

Saya melancong ke India pada tahun 2011 bersama 2 rakan, kami memilih kawasan backpackers di Main Bazar, Paharganj sebab penginapan murah kami; Smyle Inn Hotel hanya 5 minit sahaja berjalan kaki ke stesen keretapi New Delhi Train Station; mudah untuk ke bandar-bandar lain di India. Makanan murah, buah-buahan segar juga senang diperolehi di sini.

Paris

Saya melancong ke Paris pada tahun 2010 bersama suami, saya memilih hotel murah; Alfa Hotel Nation  kerana jaraknya lebih kurang 5 minit sahaja dari Nation metro station. Dari Nation, boleh terus ke Disneyland Paris & Charles de Gaulles airport (kami terbang dari Edinburgh dan mendarat di airport ini).

3. Rancang kewangan anda; stick to your travel budget

Bayaran untuk hotel adalah belanja kedua terbesar selepas tiket kapal terbang terutama jika anda berada di sesuatu tempat lebih dari seminggu. Kami melancong ke Turki selama 10 hari 9 malam. Bajet kami untuk hotel hanya RM100 semalam; tidak lebih dari RM1,000 untuk 9 malam. Di Sultanahmet, kebanyakan hotel murah di kawasan berbukit, maka lebih baik elakkan pergi musim panas.

Sebagai budget traveller, bila kami melancong, kami hanya ingin melawat tempat-tempat menarik. Shopping bukan keutamaan. Bab keselesaan – kami boleh sacrifice sikit. Apa yang penting penginapan murah yang kami tempah ada WiFi percuma untuk membolehkan kami menghubungi keluarga kami dengan cara murah. Satu ciri hotel bajet terutama di kawasan backpackers, budget hotels….selalunya WiFi laju. Di Turki, kelajuan internet sederhana; masalah di kebanyakan hotel murah sekitar Sultanahmet. Berlainan dengan Malaysia, macam susah nak dapat WiFi percuma di tempat awam di Turki.

Kerana stick to travel budget, kami tidak menaiki hot air balloon di Cappadocia kerana kosnya pada masa itu RM550 seorang; lari dari bajet kami.

4. Pertimbangkan penginapan homestay, apartment, hostel, dorm dan sebagainya terutama jika kumpulan besar

Medan, Indonesia

Semasa saya membawa keluarga saya seramai 23 orang ke Medan, kami menginap di Hotel Deli River, Medan. 4 cottages yang comel  dan selesa untuk keluarga saya. Walaupun hotel ini agak jauh dari Pasar Ikan, tujuan kami ke Medan adalah untuk sightseeing sebelum meneruskan perjalanan ke Lake Toba dan Brastagi. Konsep ala-ala homestay dengan kemudahan swimming pool, flying fox, kolam ikan, jauh dari hiruk-pikuk kota, sesuai untuk rombongan kami yang majoriti kanak-kanak. Hotel ini juga menyediakan perkhidmatan tour guide beserta bas untuk kami melawat Lake Toba, Brastagi dan kembali semula ke Medan.

DSCN7850DSCN7841

DSCN7842DSCN7856

 DSCN7849DSCN7878

Bandung

Semasa saya membawa keluarga saya ke Bandung seramai 22 orang, kami menginap di apartment Aston Braga Bandung yg mempunyai 3 bilik, dilengkapi dapur untuk memasak, peralatan memasak yang lengkap, meja makan. Kami menginap di dua apartment yang terletak pada floor yang sama. Aston Braga Bandung hanya walking distance ke Pasar Baru.

➡ Edinburgh

Saya melawat Edinburgh semasa road trip saya ke UK dan Paris pada tahun 2010 bersama suami sempena anniversary kami yang ke-10.

Kami sewa kereta di sana. Ini membolehkan kami menginap jauh sikit dari tempat menarik di Edinburgh. Kami sewa bilik di rumah Scottish couple. Mereka tinggal di tingkat bawah. 3 bilik di atas adalah untuk disewakan kepada budget travellers seperti kami. Rumah mereka mendapat rating tinggi di TripAdvisor. Apa yg membuat saya terpikat dengan rumah mereka :

  • jalan kaki ke promenade. Best stroll along the beautiful promenade
  • binatang peliharaan tak dibenarkan; takdelah jumpa bulu binatang bersepah
  • senang nak dapat makanan halal di situ
  • Scottish breakfast untuk tetamu mereka

DSCN4950 DSCN4951

DSCN4991 DSCN4992 (3)

Legoland, Nusa Jaya, Johor

Kami menginap di sebuah rumah lot tepi Home2U Homestay. Terdapat 6 bilik yang boleh memuatkan kesemua kami seramai 18 orang. 4 bilik air untuk kegunaan pelanggan. Kami membawa peralatan memasak kami sendiri. Lokasi rumah ini :

  • 20 Minit ke Senai Airport
  • 20 Minit ke Johor Premium Outlet

  • 20 Minit ke JB Town ~ City Square

  • 15 Minit ke Danga Bay

  • 15 Minit ke the Tuas CIQ

  • 10 Minit ke Legoland Malaysia

  • 10 Minit ke Hello Kitty Malaysia

  • 10 Minit ke Tesco Bukit Indah Shopping Centre

  • 10 Minutes to Giant Bukit Indah Shopping Centre

  • 5 Minit berjalan kaki ke Aeon Bukit Indah Shopping Centre

  • 2 Minit ke Malaysia-Singapore Highway ( Link to North-South Highway)

  • 2 Minit ke Iskandar Coastal Highway

5. Pastikan sama ada hotel/penginapan murah ada menawarkan pemberian percuma atau diskaun untuk perkhidmatan lain

Cuba survey mana-mana hotel yang memberi pakej terbaik untuk penginapan anda. Contoh :

 ➡ Mystic Hotel Istanbul

Jika anda menginap di hotel ini selama 5 malam, anda dapat diskaun untuk malam terakhir.

Guven Cave Hotel Cappadocia

Mr Mustafa, pemilik Guven Cave Hotel yang kami menginap selama 3 hari 2 malam memberikan kami diskaun 20€ untuk hot air balloon Turkiye Balloons kerana dia merupakan salah seorang hot air balloon pilot dengan syarikat ini

Golden Crown Court, Tsimshatsui

Istimewanya hotel ini, anda boleh membeli tiket ke tempat-tempat berikut dengan harga yang lebih murah. Bila check in, terus je beli tiket masuk ke tempat yang anda kehendaki.

golden_crown_discounted_tickets

Concorde Hotel Gold Coast, Surfers Paradise

Semasa Malaysia Airlines mengadakan The Malaysia Airlines Travel Fair 2004/5 yang pertama, kami membeli pakej Free and Easy dari Corporate Information Travel. Bersama pakej yang kami beli (pada masa itu hanya RM2700, all in – termasuk flight tickets Malaysia Airlines, menginap di Concorde Hotel, Surfers Paradise, entrance ke Sea World dan Movie World, airport transfer (pada masa itu dari Brisbane), pick up service to and fro Sea World & Movie World. CIT juga memberikan kami voucher seafood buffet dinner di Marriott Resort & Spa, Surfers Paradise

Kesemua hotel yang kami menginap selama ini menawarkan sarapan percuma yang sangat-sangat diperlukan kami sebelum memulakan lawatan. Sarapan pagi ini penting kerana kadang kala tempat yang kita ingin lawati tiada restoran yang buka awal pagi.

Walaupun begitu, sebagai budget travellers, kami tetap membawa bekalan makanan dari rumah.

6. Bayar sebelum atau selepas menginap?

Saya lebih suka hotel yang membenarkan bayaran dibuat bila daftar masuk (check in). Hotel hanya memerlukan butir-butir kad kredit/ debit. Jika tempahan bilik dibatalkan kurang dari 2 hari sebelum pelanggan sepatutnya daftar masuk, penalti atau bayaran penuh akan dicaj kepada kad kredit/ debit pelanggan. Jika tempahan dibatalkan lebih dari 2 hari sebelum daftar masuk, tiada penalti/ bayaran dikenakan.

Kelebihan membayar sepenuhnya terlebih dahulu sebelum menginap – kadang-kadang hotel menawarkan harga pada kadar istimewa untuk tempahan seperti ini.

Took me many sleepless nights bila merancang percutian self guided tapi salah satu passion saya – travel. Tak terasa masa berlalu walaupun perancangan selalunya mengambil masa 2 bulan jika ke negara yang saya belum pernah pergi. Saya kongsikan di sini serba sedikit pengalaman saya, moga bermanafaat insyaAllah.