10 Tips Membawa Anak Melancong Ke Tokyo

Melancong ke Jepun tidak termasuk dalam wishlist saya. Tokyo, bandar dunia pertama saya lawat pada tahun 1999 bila adik bongsu saya menamatkan pengajian 4 tahun di sana. Ibu bapa saya menunaikan umrah ketika itu dan tidak dapat hadir ke majlis konvokesyen. Tidak terasa ingin kembali sebab masalah bahasa, makanan halal, kemudahan solat dan sebagainya menyukarkan perjalanan.

Akur bila 2 adik ingin membawa anak2 mereka kembara ke bumi sakura. Saya dan suami menemankan mereka dan anak-anak mereka berusia 5 hingga 18 tahun.

  1. TIKET

  • Guna Skyscanner untuk mencari tiket kapal terbang murah. Boleh pilih direct flight/transit. Oleh kerana saya membawa kanak-kanak, saya memilih direct flight untuk memudahkan perjalanan. Boleh baca pengalaman saya beli tiket di Skyscanner di sini. Semak harga di Skyscanner, tengok airline mana yang bagi tawaran murah, pergi ke laman web airline tersebut dan beli tiket di laman web airline. Jangan beli di Skyscanner. Boleh juga guna kayak.com untuk bandingkan harga.
  • Jika anda masih mempunyai banyak masa sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum pergi, gunakan Skyscanner Alert untuk mengetahui bila harga turun. Skyscanner alert akan terus menghantar emel kepada anda bila harga turun/naik.
  • Tanya kawan/keluarga yang dah pernah pergi berapa harga tiket mereka beli. Maklumat ini akan beri anda idea lingkungan harga tiket ke Tokyo.
  • Kalau pergi ramai, sign up laman web seperti MAS, AirAsia & masukkan nama ahli keluarga yg akan bersama dlm trip. Senang nak beli tiket. Tick je nama mereka bila nak beli tiket untuk mereka.
  • Bila beli tiket sykt penerbangan yang tidak menyediakan makanan halal seperti Japan Airlines, ANA pastikan masa beli tiket, prebook makanan halal onboard.

    2. PILIH KAWASAN PENGINAPAN

  • Tren/metro pengangkutan paling popular untuk pelancong ke Jepun. Antara kawasan yang popular untuk yang kali pertama melawat Tokyo adalah Ueno/Asakusa, Akihabara, Shibuya, Shinjuku, Roppongi. Tengok subway map Tokyo bila nak cari penginapan. Guna Google maps. 10 minit berjalan kaki agak munasabah untuk kanak-kanak jika cuaca tidak panas. Jarak antara penginapan kami dan stesen tren yang terdekat dengan kami; Minowa lebih kurang 7-10 minit. Tiada masalah bagi anak saudara yang berusia 5 tahun walaupun suhu antara 0-5 darjah Celcius. Kami memilih Ueno/Asakusa kerana quiet neighbourhood tapi selamat insyaAllah, masih boleh merasa menginap di rumah tradisional Jepun – ada bilik ada tatami mat & futon, ada onsen. Harga pun agak murah dibandingkan dgn kawasan lain yg lebih sibuk.

20170130_100712

  1. HOTEL

  • Pilih jenis penginapan yg anda ingin. Boleh baca artikel saya mengenai 10 jenis penginapan di Jepun. Penginapan bajet selalunya tak benarkan rombongan melebihi 6 orang menginap bersama mereka. Saya baca banyak review bagus tentang K’s House Tokyo. Frust bila mereka kata tak boleh menginap bersama mereka sebab grup saya 12 orang. Kalau rombongan anda tidak lebih 6 orang dan anda budget traveller, boleh pertimbangkan hotel bajet ini. Saya terpaksa pilih penginapan di airbnb. Satu rumah, 4 bilik, 4 malam termasuk segala macam cukai – RM4,084 untuk 12 orang (RM340 seorang utk 4 malam). Payah nak cari rumah yang ada 4 bilik.
  • Jika anda tidak memilih whole house di airbnb, pastikan bilik/bilik yang anda pilih tidak perlu berkongsi bilik air dengan pelancong lain. Lebih baik cari rumah lebih kecil & book satu rumah. Ini bilik-bilik yang disediakan di homestay kami. Bilik 2,3,4 di tingkat atas tiada bilik air/sinki. Hanya di tingkat bawah sahaja yang ada.

Screenshot_2017-02-05-10-37-24-1

  • Berhati-hati bila memilih menginap dgn airbnb. Bukan seperti hotel, kita boleh dptkan byk maklumat bila Google. Di airbnb, host takkan bagi banyak sangat info tentang rumah penginapan mereka melainkan anda dah confirm booking & dah buat bayaran. Ada host yang hanya menguruskan premis & bukan pemilik. Bila dah confirm pun, review tak sebyk review utk hotel/penginapan bajet. Ada juga kes host batalkan tempahan saat-saat akhir.
  • Host kami – Takashi. Setiap mesej saya yang dihantar melalui airbnb, Takashi membalas dengan segera. Apa yang dikatakan tentang rumah yang kami book memang tepat. Takashi hantar panduan arah dari stesen metro ke rumah. Bila kami dapati tiada rice cooker dalam rumah, kami minta Takashi dapatkan untuk kami. Takashi dapatkan untuk kami pada hari yang sama.
  1.  STAY CONNECTED

  • Anda mempunyai pilihan untuk
  1. menggunakan perkhidmatan roaming menggunakan service provider anda seperti Maxis, Celcom dan sebagainya;
  2. membeli pakej data/simcard setiba di Tokyo; yang popular Docomo, Softbank;
  3. ada host airbnb memberikan kemudahan poket wifi yang anda boleh gunakan di luar;
  4. beli poket wifi di KLIA/KLIA2

Ada kawan yang pergi kata dia beli data service provider Docomo di Isetan, KLCC. Saya tak sempat nak beli di Narita. Saya cuba beli di kedai Docomo di Asakusa. Sales assistant tak mampu berbahasa Inggeris. Malas nak bertanya lagi, saya guna roaming service Maxis. Sehari RM38 utk 500MB. Pakej Celcom RM38, unlimited.

  1. ITINERARY

Itinerary saya, saya :

  1. taip dan cetak
  2. ada 7 column – date/time, lodging, attractions, how to reach, cost, total cost, remarks

Bagaimana saya merancang?

  • Join Facebook Group seperti Road To Japan, Japan Travel – Friendly Discussion Group.
  • Menentukan hari dan masa untuk ke tempat yang ingin dilawati. Dari masa ke semasa saya melihat kepada ramalan kajicuaca supaya aktiviti tidak terganggu jika cuaca tidak mengizinkan. Contoh : untuk ke Disneyland, ramalan kajicuaca kata hari yang kami nak pergi ada matahari, petang baru berawan. Elakkan dari pergi hujung minggu. Disneyland Tokyo tempat pilihan warga Jepun juga. Kami pergi hari Isnin sebab dari review yang dibaca, hari bekerja tak ramai sangat orang.
  • Menentukan kawasan yg ingin dilawati supaya tidak membazir masa pergi dari hujung sana ke hujung sini.

Hari pertama (utara)- UENO/ASAKUSA/NIPPORI kerana homestay kami berhampiran kawasan-kawasan ini.

Hari kedua (selatan)- ODAIBA

Hari ketiga – DISNEYLAND

Hari keempat (barat)- SHINJUKU, SHIBUYA, AKIHABARA

  • Baca tips tentang sesuatu tempat yang ingin dilawati. Contoh di Odaiba ada banyak tempat menarik untuk kanak-kanak tetapi kawasan ini agak luas; baca review boleh bantu pilih aktiviti yang sesuai untuk anak.
  • Menentukan fee masuk sesuatu tempat sebelum pergi ke tempat tersebut.

     6. PENGANGKUTAN

  • Menentukan cara pengangkutan yang menjimatkan wang dan masa untuk ke tempat lawatan. Oleh kerana kami banyak menggunakan metro, kami beli metro pass 72 hours + tiket sehala Keisei Line dari Narita ke Ueno. Harga untuk metro pass 24//48/72 jam di sini. Harga untuk metro pass 72 hours + tiket sehala Narita – Ueno untuk Keisei Line lebih kurang Y 3500.

20170128_181241-1

  • Macam mana nak tau bila masa luput kad ini? Bila guna buat kali pertama, masa akan tercatit di belakang kad. Dari situ boleh tahu bila 24/48/72 jam berakhir.
  • Dari/ke Narita/Haneda terdapat beberapa tren yang lain – ada yang laju, ada yang perlahan, ada yang reserved seat, ada yang free seating. Harga berbeza. Dari Narita kami beli yang reserved seat sebab pakej termasuk 72 hr pass. Ke Narita dari Euno, kami menggunakan Keisei Line tapi free seating 1030 Yen. Tiket kami beli di mesin.
  • Menentukan kos/masa/jenis pengangkutan, Memula teringin nak gi Odaiba naik Hotaluna; bot ala2 spaceship. Balik dari Odaiba naik monorel sebab Hotaluna yang terakhir dari Odaiba 6.40pm. Atas masalah kos (Dewasa Y 1560, Kanak2 Y 930), batalkan niat dan kami naik monorel pergi balik. Selain Hotaluna, ada bot Himiko. Beza antara keduanya – Hotaluna yang terbaru, boleh naik dek atas untuk menikmati pemandangan, selfie bagai nak rak. Himiko tiada viewing deck. Tengok jadual sebelum beli tiket supaya dapat pilih Hotaluna/Himiko.
Hotaluna
Hotaluna
  • Pelbagai apps dicadangkan untuk memudahkan pergerakan di Tokyo seperti Hyperdia. Kami cukup sekadar menggunakan Google maps bila merancang & bila berada di sana. Reliable insyaAllah.
  • Beritahu anak-anak stesen mana perlu turun. Tidak perlu bagitau nama stesen, cukup sekadar sebut huruf & nombor stesen tersebut. Contoh : H16, G23. Lebih mudah anak ingat. Ini penting kerana pernah berlaku pada kami di Hong Kong. Kami naik tren pada waktu puncak. Beberapa orang anak remaja dah masuk dulu sebelum kami sempat meloloskan diri dalam tren. Mujur mereka dah diberitahu sebelum naik tren stesen yang kami akan turun.

20170130_100712

 

      7. BEKALAN MAKANAN

  • Kami bawa banyak makanan dari rumah untuk menjimatkan wang dan masa mencari makanan halal. Ramuan makanan banyak dalam Bahasa Jepun, bukan semua sales assistant boleh berbahasa Inggeris. Adik saya boleh berbahasa Jepun. Bila bertanya tentang ramuan dan cara penyediaan makanan yang ingin kami beli, satu sikap rakyat Jepun yang mengkagumkan mereka akan memberitahu secara detail. Kalau mereka tak pasti, mereka berusaha tanya kepada mereka yang lebih tahu.
  • Kadang kita mungkin dah senaraikan restoran halal di tpt yg nak pergi, tapi lebih baik standby makanan dalam beg sebab tak tahu bila anak-anak akan lapar. Kami dah diberi makan sebelum landed di Narita, letak beg & keluar semula terus ke Nakamise Shopping Street/Sensoji Temple. Di situ anak2 mengadu lapar. Takkan nak naik tren turun tren atau nak jalan kaki lagi utk cari restoran yang anda dah rancang.
  • Antara yang kami bawa :
  1. BRAHIM’S
  • Jika beli di mana-mana pasar raya harga sekotak untuk kuah & isi (Brahim’s Meals Ready To Eat) dalam RM6.65, untuk pelbagai nasi (Brahim’s MRE Rice) RM10+ paling murah. Ada yang jual lebih mahal. Adik saya tinggal berhampiran kilang Brahim’s di Bandar Baru Bangi, beli bekalan di sana, harga jauh lebih murah, pilihan pun banyak. Tapi kalau dok jauh dari Bangi, mungkin tak berbaloi nak drive ke sana.
IMG-20170126-WA0012
Ready To Eat Meals
IMG-20170126-WA0013
MRE Rice

2. AYAM BRAND

  • Boleh beli roti di mana2 convenience store seperti Lawson, Family Mart, 7-11. Roti mrk tebal, best makan dgn Brahim’s juga.
  • Setiap pengunjung ke Disneyland akan diperiksa beg, kalau setakat 1 @ 2 makanan diaorang tak strict sangat.
My favourite
My favourite
Saya bawa ni masuk Disneyland. Lepas
Saya bawa ni masuk Disneyland. Lepas

baked beans

3. ROTI

  • Sebuku roti Gardenia, rugi tak bawa lebih.

4.  BERAS

  • Tanya host sama ada periuk nasi automatik disediakan. Saya ingatkan memang dia akan sediakan, rupanya tidak. Kami minta bantuan host untuk carikan sebab kami bawa beras. Malam bila kami balik dari jalan2, periuk nasi dah ada. Adik saya kata beras mereka tak best dan mahal. Anak-anak saudara saya makan banyak. Kami sempat masak 3x dan beras yang digunakan tidak lebih dari 5kg.

5. MAKANAN SEJUK BEKU

  • Kami bawa nugget, chicken wing, burger. Balut dengan kertas suratkhabar. Semua makanan/bahan makanan kami letak dalam satu beg supaya senang dicari jika pihak kastam nak check. Makanan ni laku dengan anak-anak; cepat je habis.

6. MEE SEGERA

  • Setiap keluarga bawa; pelbagai perisa ada, dah macam boleh buka pasar mini. Tapi bukan setiap hari makan mee segera sebab makanan lain ada.

7. SAMBAL IKAN BILIS

  • Setengah kilo ikan bilis dibuat sambal cukup untuk rombongan kami.

8. BIJIRIN

  • Beli dalam peket2 kecil camni; senang nak masuk dalam beg untuk mengalas perut bila berjalan.

kokokrunch

9. MINUMAN 3 IN 1 & GULA

  • Di homestay kami tiada jug untuk buat air. Kami beli di Daiso berharga 100 yen (RM4).

10. KICAP & SOS

  • Kami bawa juga  😆

 

  • Kalau dah terdesak lapar bila berjalan, boleh beli onigiri – nasi kepal dibungkus dgn seaweed. Ada 3 langkah membuka onigiri ini. Ikut langkah 1-3, senang nak makan.

20170128_125226

  • Bento set seperti ini. Adik saya yg boleh berbahasa Jepun bertanya pada staf tentang cara penyediaan bento set ini. Ramuan bila dibaca tiada apa bahan yg meragukan di sisi Islam.

20170129_143922

IMG-20170130-WA0002

  • Setiap kami bawa botol air. Sebotol air mineral can easily cost you RM4.

     8. PAKAIAN

  • Januari adalah bulan paling sejuk di Tokyo. Kami tidak pernah ke luar negara in winter. Ada masalah bila nak cari baju sejuk. Ramalan kajicuaca – suhu waktu kami pergi antara 0-10 Celcius. Mengenangkan kami perlu heret beg dari homestay ke stesen metro & rumah tradisional Jepun yang kecil, kami tak bawa beg besar. Baju sejuk yang tebal tak boleh bawa. Kebanyakan baju sejuk/ tshirt tebal kami beli di Uniqlo. Banyak yang harga tak lebih RM100.
  • Jika boleh pinjam keluarga/rakan, pinjam je. Beli baju sejuk di Tokyo untuk kegunaan lain kali. Banyak kedai jual pakaian sejuk harga jauh lebih rendah dari di Malaysia. Saya pakai long john yang saya beli di Beijing beberapa tahun lepas. Harga RM40 sepasang dibandingkan jika beli di sini; boleh cecah ratus2.
20170129_100747-1
Maroon long john beli di Beijing
Grey sweater dr Uniqlo. Dalam - pakai inner nipis & short sleeves tshirt. Standby blue sweater dr Uniqlo
Grey sweater dr Uniqlo. Dalam – pakai inner nipis & short sleeves tshirt. Standby blue sweater (pic below) dr Uniqlo

20170129_120143

      9. BARANG KEPERLUAN

  • Tanya host barang keperluan yang anda perlukan – host kami bagitau tisu, plastik sampah, tuala, sabun mandi disediakan. Sabun basuh pinggan mangkuk & sabun basuh baju tak disediakan tapi penghuni sebelum kami ada tinggalkan dan kami boleh guna.
  • Adapter & Extension Cord

adapter

  • Ampaian, sepit baju & penyangkut baju – di homestay kami tiada tempat untuk menyidai baju. Dryer ada tapi bekalan elektrik tak cukup menampung byk sgt perkakas elektrik digunakan – heater dan sebagainya.

20170129_094541

20170129_094826

  • Bekas plastik air – walau tandas2 di Jepun terkenal kerana kecanggihan teknologinya, stesen-stesen kecil, malah Disneyland pun ada tandas tiada kemudahan untuk basuh. Beli bekas plastik seperti ini – ringan, boleh dilipat @ digantung tepi beg. Isikan air di sinki sebelum masuk tandas. Ni saya beli di Daiso.

20170129_080814

  • Alatan memasak – kami menggunakan periuk disediakan di homestay untuk memanaskan bungkusan Brahim’s. Kami menggunakan kuali disediakan di homestay untuk menggoreng makanan sejuk beku. Kami menggunakan sudu garpu disediakan di homestay. Cuma pinggan/ microweavable round serving bowl (pic below) kami bawa. Kami basuh menggunakan sabun Taharah sebelum digunakan walaupun kalau ikut pendapat mereka di bawah ini tiada dinyatakan perlu menggunakan sabun2 tertentu.

tupperware

  • Rujukan kami

Pendapat Dr MAZA

Islam Question & Answer

Dr Rozaimi Ramle

    10. KEMBARA ILMU

  • Anak saudara yang sekolah menengah disuruh rancang perjalanan kami ke tempat yang nak pergi. Dia kena tengok map, rancang perjalanan setiap hari, metro line mana yang kami akan ambil, Google info untuk tempat yang kami nak pergi dan sebagainya. Dia buat silap bila dia ingat grey bridge (antara G15 & H16) ini menandakan jarak tidak jauh antara satu metro line dan metro line lain. Hakikatnya kami kena keluar dari bangunan itu dan berjalan antara 5-10 minit untuk bertukar ke metro line lain. Lesson learnt.

20170130_100654

  • Anak kecil diajar – berdiri di belakang garisan kuning, biar orang keluar dulu, berhati2 jarak antara platform & tren dan sebagainya.

20170129_104143

  • Diajar kenapa tidak boleh makan sesuka hati di Mc Donalds, KFC….sedangkan di Malaysia kita boleh makan.
  • Diajar semangat tolong menolong. Ada 1 insiden yang 5 tahun tak mampu jalan balik dari stesen ke homestay, sepupu 18 tahun dukung sepanjang jalan.
20170129_202020
boys pun kena tolong basuh pinggan mangkuk

Serba sedikit tips, diharap dapat membantu memudahkan anda merancang percutian ke Tokyo bersama keluarga.

Pengalaman Beli Tiket Murah Di Skyscanner

Pengalaman saya buat kali pertama beli tiket murah ke Tokyo (Narita) di Skyscanner.

Pada mulanya saya tidak berani membuat tempahan melalui Skyscanner kerana :

  • tidak pernah menggunakan laman web ini
  • menyangkakan tempahan memerlukan pengisian banyak maklumat untuk setiap penumpang. Oleh kerana saya membawa 11 ahli keluarga yang lain, tentunya mengambil masa lama untuk mengisi begitu banyak maklumat. Di Air Asia dan Malaysia Airlines, saya telah menyenaraikan 10 ahli keluarga dalam “My Family and Friends”, saya hanya perlu tandakan dalam kotak di tepi nama, memudahkan urusan membeli tiket untuk kesemua mereka
  • nama-nama agen pelancongan yang disenaraikan oleh Skyscanner kurang saya kenali, takut berlaku penipuan

Bila tengok harga tiket ke Tokyo, Januari 2017 di laman web Air Asia, harga untuk seorang dewasa RM1800 lebih; belum termasuk bayaran bagasi dan makanan. MAS lagi mahal.

Saya mengunjungi MATTA Fair dengan harapan dapat beli tiket murah ke Tokyo; beratur lama di kaunter Air Asia pada hari Jumaat, hari pertama MATTA Fair. Tak ramai yang beratur tetapi sebab masing-masing ingin cari tiket murah, mereka mengambil masa yang panjang. Bila tiba giliran saya, harga tiket lagi mahal dari harga yang saya sendiri lihat di laman web. Saya cuba juga beli tiket di kaunter lain seperti Sedunia Travel, POTO Travel, Amar Travel, harga yang diberi memang melebihi 2 ribu.

Nekad akhirnya menggunakan Skyscanner.

Kali pertama menggunakan Skyscanner, membawa rombongan keluarga 12 orang – 4 dewasa, 8 kanak-kanak berusia antara 4-17 tahun memang memeningkan. Saya kongsi pengalaman saya ini, moga boleh menjadi panduan beli tiket murah ke Tokyo di Skyscanner.

  1. Pergi ke laman web Skyscanner

2016-09-08-19-41-22

Skyscanner hanya membenarkan saya beli tidak lebih dari 9 tiket pada satu transaksi. Saya cuba membeli 12 tiket sekaligus, tetapi disuruh pilih :

  1. tukar tarikh; atau
  2. tambah airport berhampiran; atau
  3. mulakan carian baru

Bila tukar carian baru, saya kurangkan jumlah penumpang tidak lebih dari 9 orang, baru carian boleh dilakukan.

screenshot_2016-09-08-18-59-55

Saya beli tiket pada bulan September 2016, akan travel Januari 2017 insyaAllah, umur kanak-kanak yang akan travel perlu ditambah setahun bila mengisi ruang ini. Juga ada agen pelancongan menyenaraikan bawah 15 tahun sebagai kanak-kanak, ada agen pelancongan menyenaraikan bawah 11 tahun sebagai kanak-kanak.

Saya membuat 3 kali pembelian untuk trip ini. Walaupun jumlah pada kad debit cukup, bila tiba masa untuk bayar, mengambil masa lama. Saya akhirnya terpaksa menggunakan Visa Kredit Maybank membeli 12 tiket dalam 3 transaksi yang berasingan kerana had kredit saya hanya RM18 ribu. tidak cukup untuk membayar harga kesemua tiket. Saya cuba menggunakan kad kredit adik saya. Walaupun had kredit cukup, transaksi tidak berjaya.

Saya cuba untuk membuat bayaran kad kredit melalui maybank2u supaya had kredit saya bertambah dan cukup untuk saya beli tiket seterusnya, tetapi setiap kali bayaran ingin dibuat, keluar statement “bayaran melebihi jumlah kredit (hutang)”. Mungkin kerana agen pelancongan belum membuat tuntutan bayaran daripada pihak bank. Saya akhirnya terpaksa ke cash deposit machine Maybank, buat bayaran, lepas tu balik rumah dan beli tiket kapal terbang untuk 2 penumpang terakhir.

Kelengahan seperti ini mungkin akan menyebabkan :

  • harga tiket menjadi lebih mahal bila anda melakukan transaksi berikutnya. Semasa saya sedang membeli tiket, keluar pop-up harga tiket akan berubah dalam masa 27 minit
  • mungkin tiket habis untuk penerbangan yang diinginkan

Saya menyimpan kesemua salinan pasport ahli keluarga yang akan ke Tokyo bersama dalam telefon bimbit saya supaya senang dan cepat memasukkan data.

Kebaikan membeli tiket yang banyak dalam beberapa transaksi :

  • kurang melakukan kesilapan ketika memasukkan data penumpang yang diperlukan. Sebarang kesilapan perlu diperbetulkan dengan agen pelancongan dan ada di antara agen pelancongan tiada pejabat di Malaysia. Ini akan mengambil masa. Di samping itu ada kemungkinan anda perlu membayar penalti untuk sebarang pertukaran.
  • ada kemungkinan juga harga tiket bertambah murah untuk pembelian seterusnya.

Saya ingin membeli tiket ke Tokyo; tak kira Haneda/Narita Airport, maka saya tanda kotak “Add Nearby Airports”. Jarak di antara Narita Airport ke central Tokyo lebih kurang 60km, jarak di antara Haneda Airport ke central Tokyo lebih kurang 22km. Perlu tahu lapangan terbang mana yang lebih senang/dekat ke tempat penginapan anda selain dari faktor harga tiket.

Oleh kerana saya membawa ramai kanak-kanak, saya memberi keutamaan kepada perkara-perkara berikut :

  • direct flight; transit selalunya memanjangkan lagi tempoh perjalanan. tergesa-gesa jika berlaku kelewatan penerbangan. Tandakan di kotak “Direct Flights Only”

screenshot_2016-09-08-19-00-06

  • penerbangan malam dan tiba keesokan pagi supaya jika tempoh penerbangan lama, anak-anak boleh tidur/berehat sepanjang perjalanan.

Seterusnya, dipaparkan syarikat penerbangan, waktu penerbangan, tempoh penerbangan dan harga tiket.

screenshot_2016-09-08-19-01-39

Saya “Select” harga pilihan saya dan diminta memilih agen pelancongan beserta harga tiket yang ditawarkan.

screenshot_2016-09-08-19-01-57

Saya memilih Gotogate untuk trip ini sebab :

  1. harga yang ditawarkan murah
  2. penerbangan malam dan sampai keesokan pagi
  3. direct flight – dari Kuala Lumpur, Malaysia Airlines akan menerbangkan kami dan pulang bersama Japan Airlines (code share)

Selepas pilihan dibuat,

2016-09-08-19-40-26

2016-09-08-19-39-17

screenshot_2016-09-08-19-03-25

“go to payment”; bayaran perlu dibuat.

screenshot_2016-09-09-11-42-31

Untuk pilihan ini, harga tiket sudah termasuk bayaran bagasi.

Bayaran tambahan pilihan RM8 untuk pemberitahuan melalui sms. Ada juga bayaran tambahan jika ingin tiket fleksibel – boleh buat pindaan tarikh penerbangan dan sebagainya. Ok kalau travel sorang tapi kalau travel ramai, mahal juga RM135 untuk setiap penumpang.

Jika menggunakan kad kredit, caj tambahan untuk kad kredit akan dikenakan bila anda ingin membuat bayaran. Untuk 2 tiket yang saya beli, caj untuk kad kredit RM189. Perhatikan 972USD di bahagian bawah. Jumlah ini (dalam matawang USD) yang akan dituntut oleh Gotogate dari bank. Ada agen pelancongan yang menggunakan Pound, Euro dan sebagainya.

Ini penyata kad kredit. Gotoget menggunakan matawang USD. Pound digunakan oleh bravofly. Bank convert jumlah ini ke Ringgit Malaysia mengikut kadar tukaran wang asing bank pada hari tuntutan dibuat (bukan pada hari yang sama).

screenshot_2016-09-09-11-22-43

Jumlah akhirnya dicaj ke kad kredit saya (RM4,068.93) (mengikut kadar tukaran wang asing bank pada hari itu); mahal dari jumlah yang dipaparkan di Skyscanner (RM3,976). Ini bermakna penggunaan kad kredit menambahkan harga tiket yang saya beli (RM189 + RM92.93 = RM281.93). Ini bermakna juga tiket untuk seorang penumpang untuk pembelian tiket kali kedua saya buat, agak mahal (RM2,034.47 seorang) dibandingkan dengan pembelian tiket sebelum itu.  Berlaku perubahan harga walaupun dibeli pada hari yang sama. Untuk tiket sebelum itu, harga tiket dewasa + caj hanya RM1,664 dan kanak-kanak RM1,468.

Ada yang mengatakan, Skyscanner hanya untuk bandingkan harga. Bila tau penerbangan mana tawar harga murah, terus ke laman web penerbangan tersebut seperti yang disyorkan oleh artikel ini. Saya cuba tapi dapati harga yang dipaparkan di laman web Japan Airlines/Malaysia Airlines/Air Asia lebih mahal dari harga yang saya bayar bilabeli tiket melalui agen pelancongan di Skyscanner.

2. Tunggu pengesahan e-ticket melalui emel dari agen pelancongan

Beberapa jam selepas saya beli tiket murah ke Tokyo di Skyscanner, saya mendapat e-ticket dari bravofly. Saya menerima e-ticket dari Gotogate 2 hari kemudian. Alhamdulillah.

20160911_073054-1-1

3. Sahkan tiket di laman web penerbangan

Saya pergi ke laman web Japan Airlines untuk mengesahkan e-ticket yang diberikan. Takut juga kalau ditipu oleh agen pelancongan.

screenshot_2016-09-11-07-42-26

Pilih “View My Reservations”.

Kemudian masukkan maklumat ini. “Family name” dan “Given name” kesemua dalam huruf kecil dan tiada “spacing”.

screenshot_2016-09-11-07-43-41

Maklumat kemudian dipaparkan mengesahkan kami memang akan menaiki penerbangan tersebut insyaAllah.

4. Check in

72 jam sebelum penerbangan.

Walaupun agak pening untuk beli tiket murah di Skyscanner, saya tidak serik untuk menggunakan Skyscanner lagi. Cuma di masa hadapan, saya perlu pastikan saya baca tip beli tiket di Skyscanner. Contoh tip – ada yang kata beli hari Selasa lagi murah, agen pelancongan Tripsta tak kenakan caj tambahan jika menggunakan Master card, kena beli tiket sekurang-kurangnya 7 minggu sebelum terbang dan sebagainya.

Ini pengalaman saya. Moga dapat beri sedikit sebanyak panduan beli tiket murah di Skyscanner insyaAllah.

10 Jenis Penginapan Di Jepun

Saya melawat Jepun pada tahun 1999; negara luar pertama yang saya lawat. Adik bongsu saya ketika itu menuntut di salah sebuah universiti di Jepun baru saja menamatkan pengajian. Saya menghadiri majlis konvokesyen beliau menggantikan ibubapa saya yg pd waktu itu sedang mengerjakan umrah.

Teringat lagi masa tu langsung tak tahu menahu tentang travel oversea. Tak boleh bayangkan kesejukan yg menanti; saya hanya pakai jaket nipis sedangkan suhu waktu itu bawah 10. Mujur adik saya dah standby jaket tebal.

Sempat bersukaria di Disneyland Tokyo, makan strawberi di ladang, beli shot glass di Hard Rock Cafe, borong brg2 Hello Kitty & kawaii di kedai 100 yen (masa tu takde lg kat Malaysia).

InsyaAllah Disember ini saya bakal membawa rombongan ke Tokyo. Banyak maklumat saya kena cari. Saya berkongsi maklumat yang saya perolehi di sini supaya senang saya cari semula dan semoga bermanfaat buat semua.

Penginapan di Jepun terbahagi kepada 3 kategori :

– Penginapan bercirikan tradisonal (Traditional Japanese style room (和室, washitsu);

– Penginapan bercirikan barat/moden

– Penginapan unik

JAPANESE STYLE

➡ RYOKAN

image : www.explorejapan.jp
image : www.explorejapan.jp
  • rumah penginapan bercirikan rumah tradisional Jepun terutama di kawasan resort air panas.
  • bukan sahaja untuk anda tidur tetapi juga merasai pengalaman kehidupan rakyat Jepun.
  • harga bergantung kepada jenis ryokan : standard (paling murah), moden, tradisional, mewah, hotel. Boleh baca lebih lanjut mengenai jenis ryokan di sini.
  • biasanya terdapat :
  1. Tatami
  • tikar tebal, dianyam, bersaiz antara 1-2 meter. Dahulunya hanya mampu dimiliki oleh golongan bangsawan, kini ianya boleh didapati di hampir kesemua rumah di Jepun. Kasut/selipar perlu ditanggalkan sebelum menjejakkan kaki atas tatami.

Tatami mat

2. Futon bed

  • tilam yang dibentang atas tatami. Tilam ini akan dilipat dan diletakkan di dalam almari pada waktu siang dan dibentang semula selepas makan malam. Futon selalunya digunakan di penginapan ryokan dan minshuku.
image : www.explorejapan.jp
image : www.explorejapan.jp

3. Japanese traditional bath

  • Cara mandian sebegini bukan sahaja untuk membersihkan badan tetapi juga untuk merehatkan badan. Biasanya disediakan 2 bilik berasingan – satu untuk menyalin pakaian yang dilengkapkan dengan sinki; satu lagi dilengkapkan dengan shower dan tab mandi. Tandas di tempat berasingan.
  • Anda perlu membasahkan badan di shower atau bekas disediakan. Kemudian masuk ke dalam tab mandi untuk merendamkan badan. Selalunya air di dalam tab mandi adalah panas antara 40-43 darjah. Keluar dari tab mandi, bersihkan badan dengan sabun. Pastikan tiada sabun masuk dalam tab mandi. Bilas badan, baru masuk semula ke dalam tab mandi.
image : flashconf.com
image : flashconf.com

Di samping itu anda juga dapat merasa masakan tempatan jika menginap di ryokan.

Harga penginapan di Ryokan bergantung kepada saiz, lokasi, kemudahan yang disediakan. Ada ryokan dikendalikan oleh ahli keluarga sahaja, ada juga ryokan yang menyerupai hotel – banyak bilik. Ada ryokan bajet, ada ryokan mahal. Penginapan ryokan selalunya menyediakan hidangan malam, diikuti oleh sarapan keesokan hari.

Boleh baca di sini 20 Ryokan yang disenaraikan di Trip Advisor yang digemari pelancong.

 ➡ MINSHUKU

  • Konsep “bed and breakfast” di Jepun. Antara 5,000 – 10,000 yen seorang seorang semalam. Biasanya family run business, menyediakan makan malam & sarapan.
  • Konsep lebih kurang sama seperti ryokan tapi lebih kepada penginapan bajet.
  • Tatami dan futon disediakan.
image : www.japan-guide.com
image : www.japan-guide.com

 ➡ RUMAH/APARTMENT

  • semakin mendapat tempat di Jepun terutama di Tokyo dan Kyoto.
  • seluruh rumah atau apartment disewa selalunya oleh kumpulan besar.
  • terdapat rumah/apartment moden dan berciri tradisional.
  • Tempahan boleh dibuat melalui airbnb.com. Kena berhati2 bila tempah penginapan melalui airbnb di Jepun. Baru-baru ini desakan daripada industri perhotelan dan rakyat Jepun yg tidak selesa kawasan perumahan mereka dibanjiri pelancong asing menyebabkan Perdana Menteri Shinzo Abe telah mengeluarkan peraturan untuk home sharing/minpaku in Japanese. Rumah/apartment hanya boleh disewa jika tetamu menginap sekurang-kurangnya seminggu; average mereka menginap hanya 4 hari. Kesan dari peraturan ini akan menyebabkan banyak Airbnb rentals di Jepun tidak sah. Peraturan ini akan menjadi undang-undang jika dikuatkuasakan oleh majis daerah. Osaka, bandar ke-3 terbesar di Jepun telah menguatkuasakan peraturan ini; begitu juga Ota.

WESTERN STYLE

 ➡ Business Hotels 

  • harga antara 5,000 – 10,000 yen setiap bilik
  • menawarkan bilik kecil, moden, ringkas. Makanan ringan dan minuman boleh dibeli dari vending machine yang disediakan. Rangkaian hotel seperti Route Inn, APA Hotel, Super Hotel dan Toyoko Inn menawarkan penginapan di lokasi strategik dengan harga berpatutan. Sesuai bg mereka yg hanya memerlukan tempat utk tidur.

 ➡ Pension

  • harga antara 6,000 – 12,000 yen setiap seorang.
  • perbezaan dengan minshuku – pension menawarkan penginapan berkonsep moden. Kebanyakannya dimiliki oleh golongan berada; kos lebih tinggi membina pensions dari membina minshuku.
  • boleh didapati di kawasan resort pergunungan, countryside (cottage)

 ➡ Hostels dan Dorm

  • 1,500 – 4,000 yen seorang.
  • penginapan paling murah. Terdapat bilik-bilik bercirikan tradisional.
image : http://www.jyh.gr.jp
image : http://www.jyh.gr.jp
  • Family room juga boleh didapati di Youth Hostels.

PENGINAPAN UNIK

 ➡ Capsule Hotels

  • berharga antara 3,000 – 4,000 yen seorang
  • konsep yang kini juga terdapat di Malaysia.
  • menyediakan televisyen, kunci utk coin lockers, radio.
  • sesuai untuk solo travellers. Ada kapsul hotel menawarkan women-only floors.
  • tidak sesuai utk pasangan kerana kemungkinan besar akan ditempatkan di kapsul yang berlainan tingkat.
http://travelpluswine.com
http://travelpluswine.com

 ➡ Menginap di Kuil (Temple Lodgings – Shukubo)

  • penginapan selalunya termasuk 2 hidangan vegetarian dan peluang menyertai acara keagamaan seperti meditasi, sembahyang di awal pagi, lawatan ke kubur pd waktu malam utk mereka yg adventurous.
  • tidak sesuai untuk pelancong Muslim.
  • paling terkenal di Mount Koya.
image : boutiquejapan.com
image : boutiquejapan.com

 ➡ Manga Cafes

  • berharga antara 1,500 – 3,00 yen seorang.
  • menyediakan tempaat duduk/ruang untuk membaca manga (komik Jepun) dan melayari internet. Kebanyakannya dibuka 24 jam dan menyediakan pelbagai kemudahan yang diperlukan oleh pelancong bajet rendah untuk bermalam di manga cafe.
  • anda boleh pilih tempat duduk di tempat terbuka atau tertutup (private booth). Private booths kebanyakannya dilengkapi meja, kerusi pejabat/reclining chair, katil sofa/futon. Ada juga manga cafe yang boleh memuatkan 2 org atau lebih tetapi harga lebih mahal.
image : japan-guide.com
image private booth : japan-guide.com

Love Hotels

  • harga antara 6,000 – 12,000 yen sebilik
  • lebih memberi perkhidmatan kepada pasangan yg ingin meluangkan masa bersama tanpa diganggu.
  • boleh bermalam di sini, boleh juga menghabiskan masa hanya 2-3 jam di sini.
image : japandailypress.com
image : japandailypress.com

Berminat nak menginap di ryokan/minshuku tapi kena cari yang bajet sbb nak bawak ramai rakyat. Kalau berdua je tentu dah pilih love hotel  😳