Semalam di Tanah Aina Farrah Soraya

Tanah Aina (TA) Resorts di Malaysia :

  1. Tanah Aina Farrah Soraya Exclusive Eco Resort di Bentong, Pahang, Malaysia
  2. Tanah Aina Farhana BeachFront Resort di Desaru, Johor, Malaysia
  3. Tanah Aina Fareena Orchard Resort di Lentang, Karak, Pahang, Malaysia
  4. Tanah Aina Azareena Seafood Steamboat Restaurant di Bentong, Pahang, Malaysia
  5. Tanah Aina Farouq Durian Orchard Resort di Raub, Pahang, Malaysia
  6. Tanah Aina Fahad Glamping Resort di Ulu Dong, Raub, Pahang, Malaysia
  7. Tanah Aina Azfer Camping Orchard, Sg. Congkak, Hulu Langat, Malaysia (coming soon)
  8. Tanah Aina Fateh Camping Orchard di Batu Talam, Raub, Pahang, Malaysia (coming soon)
  9. Tanah Aina Cafe, Batu 3, Shah Alam, Malaysia
  10. Tanah Aina Fitness Centre, Batu 3, Shah Alam, Malaysia

Tanah Aina Resorts menampilkan konsep eco-tourism. Jika anda ingin mengadakan hari keluarga, program team building, romantic getaway atau hanya sekadar ingin lari dari kesibukan kota, Tanah Aina Resorts adalah pilihan terbaik. Berusaha mengekalkan keaslian hutan, sungai di Malaysia, Tanah Aina menampilkan percutian yang berbeza.

Pada 9 & 10 April 2016, saya dan rakan saya membawa staf kami ke Tanah Aina Farrah Soraya, Raub Pahang. Kami telah menyewa kereta Starex yang memuatkan 11 dewasa dan seorang kanak-kanak. Kami sewa kereta daripada Altima Car Rental (menyediakan perkhidmatan sewa kereta untuk penduduk sekitar Sungai Buloh, Puncak Alam, Meru kawasan sekitarnya).

Perjalanan dari Sungai Buloh ke Raub sepatutnya mengambil masa antara 1 hingga 1 1/2 jam. Kami mengambil masa lama sedikit kerana berhenti di R & R Genting Sempah.

Kami diberitahu melalui emel untuk membawa barang-barang berikut ke Tanah Aina Farrah Soraya :

2 pasang kasut : saya syorkan anda bawa

  • sepasang kasut getah. Kawan-kawan saya beli RM7 sepasang. Di Tanah Aina mereka jual pada harga RM12. Kasut getah ini anda boleh gunakan semasa jungle/waterfall trekking.

kasut getah

  • sepasang kasut sukan untuk melihat sun rise dan aktiviti flying fox (anda perlu mendaki bukit untuk tujuan ini)

Insect repellants – saya bawa tapi tidak digunakan sebab pintu dorm kami tutup terutama pada waktu petang dan malam. Saya beli di Guardian.

Lampu suluh; mana tau kot blackout

Gel mandian, shampu dan conditioner disediakan dalam dorm Pandan yang kami menginap. Tuala juga disediakan

Kami disyorkan bawa jaket tapi masa kami pergi TA Farrah Soraya pada awal April, cuaca panas – jaket tidak diperlukan.

Ubat-ubatan

Kami menggunakan waze untuk sampai ke sana. Sejurus selepas exit 808 Bentong, kami mula menelefon staf TA yang kami baru exit 808 Bentong seperti yang diarahkan dalam emel. Sebenarnya dari exit Bentong, lama juga nak menyampai ke TA. Bila waze mengatakan “you have reached your destination”, kelibat Tanah Aina Farrah Soraya masih tidak kelihatan. Kami meneruskan perjalanan, melepasi Tanah Aina Restaurant dan akhirnya sampai di sini.

20160409_112117

Bermula di sini keadaan jalan kurang elok dan laluan kecil. Kami hanya mengikut anak panah yang ditulis “Tanah Aina Parking”.

Sampai di tempat meletak kereta, sebuah lori sudah menunggu kedatangan kami.

Dorm kami – PANDAN

  • boleh memuatkan 10 orang; katil tambahan untuk 2 orang lagi
  • terdapat 2 bilik air – satu bilik air dengan kemudahan tandas dalam dorm.

20160409_12081220160409_120755

  • Saya syorkan kalau trip anda hanya perempuan-perempuan sahaja, baiklah pilih yang ada kemudahan tandas dalam dorm. Kalau tandas di luar, kalau anda bertudung, memang kena tudung lengkap bagai sebab bukan 2,3 langkah ke tandas tapi berlangkah-langkah.
yang paling kiri tandas, yang paling kanan ada dorm. tak boleh nak berkemban je gi bilik air 🙂
  • dorm ini mempunyai 4 katil double decker, 2 katil single dan 1 katil king (1 katil king & 1 katil single terletak di tingkat atas)
  • tiada aircond untuk bilik-bilik di Tanah Aina Farrah Soraya. Jika anda dapat katil bawah, agak panas sikit pada waktu siang kerana kipas hanya mampu menyejukkan mereka yang tidur katil atas. Di tingkat atas yang menempatkan 1 katil single dan 1 katil king, keadaan lagi panas. Malam agak sejuk – tak tahulah sebab hujan atau keadaan semulajadi yang menyejukkan malam. Kepanasan ini mungkin disebabkan fenomena El Nino yang melanda negara masa saya pergi.
  • yang bestnya dorm PANDAN, ianya terletak di tepi sungai, berdekatan dengan reception dan tempat makan.
  • di bawah dorm ada surau. Luas juga untuk yang nak solat berjemaah.

20160409_133043

  • 2 tempat penyangkut baju disediakan di balkoni, juga sebuah meja kecil dan 2 kerusi untuk anda berehat di balkoni
  • bantal dan tilam sangat selesa
  • keadaan dorm sangat bersih
  • di bawah dorm Pandan, adalah dorm Sireh (utk 8pax, attached bathroom, percuma kanak2 bawah 2 tahun)

Bila kami sampai :

  • kami diberikan welcome drink
  • isi borang

20160409_114544

Line Maxis masih ok di reception. Bila di dorm, masih ada tapi tak kuat sangat. Sempat juga saya post updates di Facebook, whatsapp dengan suami dan keluarga.

Staf Tanah Aina akan tolong angkat beg bila naik lori, turun lori, daftar masuk, daftar keluar. Mereka memang yang terbaik.

Aktiviti di Tanah Aina Farrah Soraya – Hari Pertama

12.30pm – Makan tengah hari

Bestnya makan sambil mendengar air mengalir. Makanan yang disediakan ala buffet memang terbaik. Yang lagi best, selain dari kami 12 orang, penghuni lain hanya sepasang suami isteri dari Oman & Malaysia, satu keluarga suami isteri dan 2 anak mereka (isteri staf Tanah Aina dan datang untuk site visit). Jadi bila waktu makan, takde isu berebut-rebut atau makanan habis. Kami dapat makan dengan tenang.

2.30pm – Aktiviti Waterfall/Jungle Trekking

Bermula dengan penerangan tentang jungle/waterfall trekking dan group photo.

DSC08795

Memulakan aktiviti sejurus selepas itu. Memula pose semua senyum lebar  😀

DSC08802

DSC08805

DSC08806

Laluan agak sukar. Ibu mengandung, kanak-kanak kecil, mereka yang mempunyai masalah pergerakan tidak digalakkan melakukan aktiviti ini. Staf saya yang mengandung 5 bulan buat juga aktiviti ini walaupun dinasihatkan tidak melakukannya. Serik katanya.

DSC08811
memula air sungai paras buku lali je
diriku adalah makcik yg atas pelampung tu; tak berani sbb kaki tak jejak dasar sungai
nak balik daaa
pose terakhir utk aktiviti ini
pose terakhir utk aktiviti ini

Tidak perlu bawa kamera, handphone, gajet2 seumpamanya melainkan beg anda kalis air. Staf Tanah Aina akan mengambil gambar anda sepanjang perjalanan. Maka jangan lupa senyum dan pose bila dia di hadapan anda. Saya menyesal tak pose comel 😆

4.30pm – Minum petang

Selepas itu aktiviti bebas. Ada staf yang berehat di tepi sungai, ada yang tidur…

7.30pm – Makan Malam

Tenangnya malam di Tanah Aina. Makanan ala-ala bbq disediakan.

Kami juga menyambut harijadi salah seorang staf di situ. Yang bestnya, masa kami tiba, kawan saya tanya boleh tempah kek tak sebab nak buat surprised birthday party. Staff TA kata boleh, siap suruh pilih nak kek apa. Kek coklat tu diaorang buat sendiri. Surprisingly best kek coklat tu.

9.00pm – Menonton video gambar-gambar yang diambil semasa waterfall/jungle trekking. Sepatutnya ada aktiviti persembahan staf Tanah Aina tapi hujan lebat membasahi Tanah Aina sejurus selepas kami habis tonton video.

End of Day 1

Hari Kedua di Tanah Aina Farrah Soraya

Seawal 7.00am, kami berkumpul untuk melihat matahari terbit. Perlu mendaki untuk aktiviti ini. Jangan lupa bawa air, tuala, kamera.

Mungkin hujan malam sebelumnya, kabus memenuhi ruang udara, matahari malu menunjukkan rupa.

20160410_072524

7.30am – Sarapan pagi 

9.00am – Flying Fox

Aktiviti ini optional. Kalau nak kena bayar RM30 seorang sekali. Perlu ada minimum 10 orang

  • boleh join grup lain kalau grup anda tak cukup 10 orang
  • kalau tiada grup lain, ada antara ahli grup anda boleh buat beberapa kali untuk cukupkan jumlah 10 orang (kali pertama RM30, kali kedua dan seterusnya RM15)

Pose dulu sebelum terbang

IMG-20160410-WA0029

Hanya 7 saat anda terbang. Hilangkan perasaan takut itu. Saya kurang takut sebab ini kali kedua saya melakukan flying fox. Kali pertama di Bali pada tahun 2009. Masa tu takut yang amat. Pelantar pun tinggi. Saya mengambil masa antara 5-10 minit sebelum “terbang” di Bali.

Staf saya yang nak buat hanya 4 orang; semua tak pernah buat. Yang paling muda memang saya push sikit untuk dia buat. Takut katanya. Bila dah buat, semua rasa best, nak buat lagi  😎 . Mujur ada staf saya di bawah ambil gambar; sopan je saya. Ada staf lain, gambar dia, kaki terkangkang  😛

IMG-20160410-WA0063

Selepas itu aktiviti bebas dan kemudiannya check out.

Jom tengok video kami di Tanah Aina Farrah Soraya

Staf Tanah Aina kata akak kena datang bulan Julai dan Ogos kerana waktu itu musim durian. Memang nampak banyak pokok durian di Tanah Aina Farrah Soraya. Merancang nak bawa 3 anak saudara yang kini menuntut di institusi pengajian tempatan. Mereka dah bincang tarikh di mana ketiga-tiga mereka cuti serentak.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang Tanah Aina Farrah Soraya, boleh letakkan komen di bawah.