5 Restoran Makanan Halal Di Hanoi

Saya akan melancong ke Hanoi akhir bulan April insyaAllah. Bila ingin melancong ke negara di mana Islam bukan agama rasmi, perkara pertama yang perlu saya tahu – di mana saya boleh mendapatkan makanan halal. Pengalaman melancong ke Ho Chi Minh City (HCMC) sebanyak 2 kali; kali pertama pada tahun 2003 bersama kedua ibu bapa saya dan kali kedua pada tahun 2015 bersama adik beradik saya memberi saya idea/gambaran makanan apa menanti saya di sana.

Kali pertama saya ke HCMC pada tahun 2003, rakyat Malaysia masih belum menganjurkan rombongan cik kiah ke sana. Makanan halal payah nak cari. Kami jumpa satu restoran di mana pemiliknya dari Penang. Tak ingat nama restoran halal tu. Tiap-tiap hari ayah saya nak makan kat restoran tu. Masa tu saya belum terer buat DIY travel; saya book hotel di District 4 sedangkan Ben Thanh dan tempat shopping happening di District 1. Tiap-tiap hari kami kena naik teksi ke District 1. Ayah saya kata cantonese noodle kat restoran tu memang yang terbaik.

Kini saya dan suami akan melawat Hanoi. Sebenarnya tujuan kami memilih Hanoi kerana ingin ke Halong Bay. Oleh kerana tiada jaminan makanan disediakan dalam Dragon Pearl milik Indochina-Junk adalah 100% makanan halal, kami batalkan rancangan ke Halong Bay. Akan pertimbangkan day trip ke Halong Bay insyaAllah.

Tak sangka bukan mudah nak cari restoran makanan halal di Hanoi. Memang mudah nak cari senarai restoran makanan halal di Hanoi tapi bila baca lebih lanjut, banyak restoran yang disenaraikan itu menjual alkohol. Ada restoran yang disenaraikan menjual frog congee. Tengok gambar katak pun saya geli; cant imagine my food being prepared in the same kitchen dengan masakan katak.

Saya akan menyenaraikan 5 restoran disenaraikan halal di Hanoi dan apa kata pengunjung tentang restoran tersebut. Bear in mind, senarai ini setakat ini adalah berdasar bacaan saya sahaja. Sama ada ianya 100% halal, anda perlu melihat sendiri; sama ada anda yakin atau ada was-was tentang status halal restoran tersebut.

Proses akreditasi halal di Vietnam diuruskan oleh Halal Certification Agency of Vietnam. Saya pasti ianya masih jauh ketinggalan dari akrediatsi halal di Malaysia tetapi mempunyai agensi seperti ini adalah langkah yang patut dipuji.

Makanan yang popular di Hanoi

  1. Pho (Noodle Soup)

Pilihan sama ada ayam atau daging. Di HCMC, pho dihidangkan bersama taugeh dan selasih.

Phở_bò,_Cầu_Giấy,_Hà_Nội
Image from Wikipedia

Di bahagian utara Vietnam termasuk Hanoi, pho dihidangkan bersama quay (gambar di bawah)

Image from Wikipedia by Myra Siason
Cha ca La Vong (image Wikipedia)

rolls

coffeeegg
egg milk coffee (image http://meracushotels.com)

1) Zaynab Restaurant di Al -Noor Mosque

image from Facebook by Nik Mohd Faisal
image from Facebook by Nik Mohd Faisal

5 minit dari pasar malam Hanoi di Qld Quater (kami akan menginap di salah sebuah hotel 200m dari pasar malam Hanoi).

Dimiliki oleh Viet Muslim. Restoran ini terletak dalam kawasan masjid (ada wifi). Dibuka 11am – 9pm.

Makanan lebih murah dari restoran halal lain di Hanoi.

Tiada tempat wudhu berasingan untuk wanita di masjid ini. Walaupun masjid mungkin ditutup luar waktu solat, anda boleh gunakan pintu kecil di kiri pintu utama.

Alamat : 12 Hàng Lược, Hàng Mã, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam

2) d’Lions @ Cosiana Hotel Hanoi

halal_certificate

Dibuka dari 10am-10pm. Menyediakan masakan Vietnam, Malaysia, Singapura.

Terletak bersebelahan Hanoi Railway Station dan bertentangan dengan Mercure Hanoi Hotel.

Mesti cuba halal Vietnamese food seperti pho, spring roll dan hot pot. Bagi penggemar ketam, cuba chili crab dimakan bersama baguette. Milk shake coffee dan teh tarik juga disyorkan.

Wifi percuma, maka sebelum makan jangan lupa ambil gambar makanan untuk dikongsi bersama rakan dan taulan.

chili crab

d'Lions @ Cosiana

3) Namaste Hanoi

Kata mereka di laman web mereka

“We are proud to offer the most wide-ranging and inclusive Indian cuisine menu to our patrons. Our extensive menu ranges from the mouth watering curries of the north to the hot and spicy soups of the south, from the rich Mughal cuisines of Hyderabad to the sweets of Gujarat. We take pride in the fact that our chefs have learnt and perfected the art of arousing the taste buds of patrons through their fine cuisine. We are pleased to offer only HALAL MEAT at Namaste Hanoi”.

Ramai memuji tentang keenakan makanan di restoran ini. Sebilangan kecil mengatakan makanan di sini agak mahal.

Extensive menu. Boleh tengok di sini. Boleh cuba crispy appalam (lentil crackers) untuk starter. Antara yang disyorkan juga chicken masala dosa, mutton rajma masala, mutton seekh kebab & chicken lollypop. Jangan lupa mango lassi.

Malas nak ke sana, telefon mereka untuk penghantaran.

Tel: 84-4-3935 2400 or 84-4-3935 2401

46 Tho Nhuom Street, Hoan Kiem District, Hanoi.

Makan tengah hari : 11.00am – 2.30pm (Last order : 2.00pm)

Makan malam : 6.00pm – 10.30pm (Last order : 9.45pm)

Caj tambahan untuk penghantaran : 20,000vnd

4) Nan N Kabab

Di Home Page mereka

logo

Review tentang restoran ini tak sebanyak review Namaste Hanoi.

Lebih kurang 15 minit berjalan kaki dari hotel kami.

Mereka menyediakan “…specialized in the most exotic Pakistani, Middle Eastern and Afghani  Cuisine which includes charcoal grilled barbecue, Meat Karahi, freshly baked Nan Bread…”

nan n kabab

Perkhidmatan penghantaran percuma juga boleh dibuat dalam kawasan lingkungan 5km.

Dibuka Isnin-Jumaat : 9.30am – 2.30pm

: 5.00pm – 9.30pm

Sabtu & Ahad : 9.30am – 2.30pm

: 5.00pm – 10.00pm

Alamat : 49 Xuan Dieu, Tay Ho, Ha Noi

046.258.3580 – 0922.08.7799

nannkababvietnam@gmail.com

5) Khazaana Indian Halal Restaurant

Di laman web mereka ”

“Serving Halal Food is our priority”.

chicken tikka masala
tandoori

Terletak di Old Quarter. Lebih kurang 4 minit berjalan kaki dari hotel kami.

Menawarkan perkhidmatan penghantaran percuma dalam lingkungan 5km. Dijanjikan penghantaran akan dilakukan dalam masa 45 minit.

Review pelanggan di Tripadvisor :

  • makanan sedap, harga berpatutan
  • dalam restoran sejuk
  • tandas kotor
  • cukai hanya 10%, jangan lupa tengok resit sebab ada pelanggan dicaj 12%

Terdapat beberapa restoran makanan halal di Hanoi yang lain tetapi tidak mendapat review yang bagus. Contoh Nisa Restaurant yang kini bergelar Little India Restaurant. Sejak bertukar pemilik dikatakan kualiti makanan di restoran ini tidak memuaskan.

Katanya ada juga makanan ringan di Hanoi yang mempunyai tanda halal. Nak kena cari juga sebab saya jenis yang selalu lapar.

Istanbul Kali Pertama, Di Mana Mahu Menginap?

Jika anda melancong ke Istanbul buat kali pertama, mesti anda tertanya di kawasan mana anda perlu menginap untuk menjimatkan wang, masa dan tenaga?

Terdapat 2 kawasan yang disyorkan untuk mereka yang pertama kali melancong ke Istanbul.

Sultanahmet

 

Kawasan ini dipenuhi pelancong. Tempat menarik di Istanbul berada di kawasan ini. Menjimatkan wang kerana hanya perlu berjalan kaki dari tempat penginapan ke tempat-tempat menarik di Istanbul.

Masjid Biru
Topkapi
Hagia Sophia
Basilica Cistern
Hippodrome

Tiada kelab malam atau kelab hiburan di kawasan ini, tiada muzik membingitkan. Kedai-kedai ditutup awal, bas pelancongan tidak dibenarkan masuk pada waktu malam. Anda boleh mengambil kesempatan ini untuk berjalan di sekitar kawasan Masjid Biru dan Hippodrome, menikmati suasana malam yang tenang di kawasan ini. Boleh juga solat berjemaah di Masjid Biru.

Terdapat banyak hotel murah di kawasan ini yang masih mengekalkan ciri-ciri tempatan – dari segi binaan bangunan dan makanan yang disediakan atau dijual kepada pelancong. Cuma kebanyakan hotel murah di sini dibina di kawasan berbukit; tidak sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah pergerakan.

Beyoglu

 

Penduduk tempatan ramai menetap di kawasan ini. Berlainan dengan Sultanahmet, kawasan ini terutama di Taksim Square dan Istiklal Street dipenuhi banyak kedai, restoran moden, hotel mewah. Jika di waktu malam, Sultanahmet agak sunyi, di kawasan Beyoglu terutama di Taksim Square dan Istiklal Street, kompleks membeli belah, restoran dan kelab-kelab hiburan dibuka sehingga lewat malam. 

dianggarkan 3 juta orang melawat Taksim Square & Istiklal Street pada hujung minggu
jenama-jenama terkenal memenuhi Istiklal Street & Taksim Square

di sebalik kehadiran jenama-jenama mewah, masih terdapat historical arcades di kawasan ini

Historic Tram membawa penumpang dari Taksim Square ke Istiklal Street
Galata Tower & Golden Horn. Di Galata Tower terdapat restoran mewah di mana anda boleh menikmati pemandangan Istanbul sambil menikmati hidangan

Jika anda ingin menginap di tempat bersejarah dan tak kisah tiada nightlife; hanya ingin berehat di waktu malam, tak kisah dengan penjual-penjual barang menghampiri anda bila anda bersiar-siar, kawasan sekitar Sultanahmet adalah pilihan terbaik. Anda hanya perlu berjalan kaki ke tempat menarik di Istanbul. Jika anda menginap di Sultanahmet dan ingin bersiar-siar pada waktu malam di Beyoglu, perlu diingat funicular yang menghubungkan Taksim Square dan Sultanahmet (melalui stesen Kabatas) menghentikan perkhidmatan pada pukul 12 malam. Selepas waktu itu anda perlu pulang ke Sultanahmet berjalan kaki dengan menuruni bukit atau menaiki teksi.

Jika anda inginkan nightlife, menghabiskan malam dengan penduduk tempatan, kawasan sekitar Beyoglu adalah sesuai untuk anda. Anda boleh melawat tempat menarik di Istanbul pada waktu siang.

Saya memilih Sultanahmet kerana dikelilingi bangunan bersejarah membuatkan saya berasa saya benar-benar berada di Istanbul.

 

 

 

Cara Murah dan Mudah Ke Taman Negara Bako

Taman Negara Bako atau Bako National Park terletak 40km dari bandar Kuching. Ianya antara taman negara yang terkecil di Sarawak. Apa yang menarik tentang Bako adalah pelbagai hutan hujan, flora dan fauna, pelbagai hidupan liar termasuk monyet Proboscis yang hanya terdapat di Borneo, 150 spesis burung, air terjun yang menjunam turun ke dalam kolam air dengan pemandangan hutan yang begitu mempersonakan, pantai terpencil, 16 laluan hutan terdapat di situ. Maklumat lanjut tentang Taman Negara Bako boleh dibaca di sini

Pada tahun 2015, saya telah membawa 5 staf kami melawat bandar Kuching. Turut menemani saya adalah rakan karib saya. Lawatan selama 5 hari 4 malam membawa kami ke tempat menarik di Kuching seperti Kampung Budaya Sarawak, river cruise, Muzium Kuching, kedai kek lapis dan restoran Dayang Salhah, Top Spot food court dan sebagainya.

Sunset River Cruise
Sunset River Cruise

shopping kek lapis Dayang Salhah

shopping terubuk ikan masin
shopping ikan terubuk masin

borong tshirts

Ingin menjadikan office trip kali ini berbeza, saya membawa staf ke Taman Negara Bako. Bila tanya teksi, mereka ingin mengenakan bayaran RM250-300 untuk perjalanan pergi balik. Itu tidak termasuk upah tour guide RM100 yang akan menemani kami sepanjang berada di Bako. Sebelum pergi, saya memang dah baca review di TripAdvisor tentang cara murah untuk melawat Bako.

😎 Menaiki bas merah No 1 (Rapid Kuching) di depan mall Electra House. Boleh sarapan di gerai berhampiran. Bas bermula dari 7am-5pm. Setiap satu jam ada bas ke Bako.

dalam bas merah ke Bako
dalam bas merah ke Bako

bas kosong, kita pose dulu

bas kosong, kita selfie dulu
bas kosong, kita selfie dulu

😎 Dari Tune Hotel Waterfront, jalan melalui Jalan Wayang (1.1km – 14minit) @ boleh tunggu bas di   perhentian bas berdekatan Hilton Hotel, River Majestic Hotel. Bas No 1 lalu di depan beberapa hotel sepanjang waterfront. Tambang RM3.50 seorang. Perjalanan akan mengambil masa 45 minit.

😎 Ada juga minivan yang membawa penumpang ke Bako. Kalau grup ramai dan boleh memenuhi minivan, boleh juga menaiki minivan dan bertolak segera. Harga boleh runding. Antara RM5-10 seorang.

😎 Tiba di jeti. Perlu daftar nama kesemua ahli rombongan, masa anda dijangka pulang dan buat bayaran.

😎 Bot  – RM47 satu bot/sehala untuk 5 orang. Kalau 6-8 orang dikira RM9 seorang/sehala. Kanak-kanak bawah 7 tahun percuma. Tiba awal di Jeti jika bilangan ahli rombongan kurang dari 5 orang. Boleh kongsi bot dengan orang lain; jadi tak perlu bayar untuk satu bot

dalam bot ke Taman Negara Bako
dalam bot ke Taman Negara Bako

😎 Pas masuk untuk warganegara RM10, bukan warganegara RM20, untuk kanak-kanak berusia 7-18 tahun RM7

😎 Upah guide : RM100. Saya syorkan anda mengambil guide. Kami dapat Mr Alex; mmg terbaik. Semua binatang yang kami nak tengok terutama Proboscis Monkeys rare species kami dapat tengok (kali pertama saya up close personal dengan Proboscis Monkeys adalah di Labuk Bay, Sandakan)

😎 bawa teropong kalau ada; kami pinjam tour guide punya

20150316_103856-1

 😎 bawa topi kalau perlu; bergantung kepada trail yang anda pilih

 😎 kasut sukan; bersedia utk jinjing kasut jika air surut dan bot perlu mendarat jauh dari pantai

20150316_091653-1

 😎 zip lock bag untuk gajet anda. Nangis kalau gajet mahal jatuh dalam ni (laluan Telok Paku)

20150316_102712

 😎 bawa bekalan air mencukupi. Kami bawa jajan sikit. Di kantin Taman Negara Bako katanya air mineral sebotol RM4.

  😎 di jeti ada kantin kalau nak sarapan atau alas perut bila balik dari Taman Negara Bako.

 😎 kena ada stamina. Baby dan kanak2 berusia 5 tahun tidak digalakkan dibawa ke Taman Negara Bako kerana Paku trail yang paling dekat pun sehala antara 750-800m sehala; mengambil masa lebih kurang sejam sehala. Ni bukan jalan-jalan cari makan, ni jalan-jalan cari haiwan, kena ikut mood haiwan, kejap dia ada, kejap dia takde….

 😎 Dikatakan bulan April-Ogos adalah waktu sesuai untuk ke Taman Negara Bako

 😎 boleh tempah penginapan di Taman Negara Bako di laman web ini. Kebanyakan review negatif tapi kalau anda benar-benar ingin menginap di hostel yang disediakan, ingin merasai nikmat tidur dalam hutan, disyorkan pilih Forest Lodge Type 5 yang baru diperbaiki dan dipasang penghawa dingin. Forest Lodge Type 6 pun ok, cuma hanya ada kipas angin.

20150316_092201-1

Sampai sini, kena daftar nama ahli kumpulan. Yg ni guide buat untuk kami. Kena buat tau, untuk pastikan tiada yang hilang dalam hutan. Ada tandas disediakan. Di sepanjang laluan hutan tiada tandas ye. Baik gi dulu siap-siap.

Guide kemudian bawa kami ke sini, masih di entrance. Kena pilih nak gi walking trail mana. Kami pilih Telok Paku. Nampak tak, tu yang paling dekat. Foreigners yang pilih untuk menginap di situ sebab mereka nak pergi ke laluan yang jauh atau nak menerokai banyak laluan. Ada laluan yang membawa ke pantai yang cantik, bentuk mukabumi yang menarik.

20150316_094403

Best sangat guide kami. Dia tahu mana lokasi tepat di mana kami boleh lihat haiwan yang terdapat di Taman Negara Bako. Most of the time kami tak sempat capture gambar haiwan2 tu sebab pergerakan mereka pantas. Antara yang sempat :

20150316_111605-1
cantikkan ular ni?

Ini je sempat capture sebab dok leka tengok haiwan yang guide tunjuk. Babi hutan lalu tepi pun macam no hal sebab babi hutan mind their own business hihi…

20150316_105157-1

20150316_103332-1

kocak2 air, terasa jari2 digigit ikan
kocak2 air, terasa jari2 digigit ikan

Guide baik hati nak tunjuk kami laluan lain tapi by that time kami dah penat, minta pulang lebih awal dari 2pm yang kami janji dengan boat. Kena tunggu sekejap. Bila bot sampai, kami dibawa melihat ukiran batu yang sungguh menarik

20150316_122028

20150316_121825

20150316_121841

Bila sampai ke jeti, perlu menunggu untuk menaiki bas No 1. Bila nampak minivan, kami terus naik minivan, kalau tak silap RM5 seorang. Minivan akan ambil orang sepanjang jalan untuk penuhkan van. Dihantar berdekatan dengan Tune Hotel Waterfront, tempat kami menginap.

Apa kata anda cuba masukkan Taman Negara Bako dalam itinerari anda untuk melihat keindahan alam di bumi Borneo.

Ada Apa Dengan Istiklal Street Istanbul?

Turki menangis lagi. Sepanjang 3 bulan tahun ini, Turki telah dibom beberapa kali :

    • 12 Januari 2016, satu serangan berani mati dilakukan berhampiran Masjid Biru Sultanahmet. Serangan ini membunuh 13 pelancong German, seorang pelancong Peru, 14 cedera. Serangan dilakukan oleh Nabil Fadli, ahli Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL). Serangan terakhir di kawasan ini adalah pada 6 Januari 2015 oleh Diana Ramazanova, warga Chenchen yang dikatakan mempunyai hubungan dengan ISIL.
    • 17 Februari 2016, serangan bom di Ankara telah mengorbankan 28 orang dan mencederakan 61 yang lain.
    • 13 Mac 2016, sebuah kereta yang sarat dengan bahan letupan telah digunakan untuk menyerang bas awam di Ataturk Boulevard, Ankara. Sekurang-kurangnya 37 terbunuh, 125 cedera termasuk 19 cedera parah.
    • Serangan terbaru, 19 Mac 2016, serangan berani mati berlaku di hadapan pejabat kerajaan di persimpangan Balo Street dan Istiklal Street @ Istiklal Caddesi. Serangan menyebabkan 5 kematian termasuk penyerang, 36 dilapurkan cedera termasuk 7 cedera parah.

Ada apa dengan Istiklal Street?

Istiklal Street atau Istiklal Cadessi adalah jalan yang paling “happening” di Istanbul dan salah satu tempat wajib pergi bagi pelancong yang pertama kali melancong ke Istanbul. Ia umpama Oxford Street London. Terletak sepanjang 1.4 km antara Taksim dan Tunel (underground), Istiklal Street dipenuhi butik, kedai buku, kedai muzik, galeri seni, panggung wayang, teater, perpustakaan, kafe, restoran, bakeri, kelab malam dan sebagainya. Dianggarkan pada hujung minggu, 3 juta pelancong akan mengunjungi Istiklal Street. Kedai-kedai di sini dibuka hingga larut malam.

pic by eresin.com.tr
pic by eresin.com.tr

Saya tidak sempat pergi ke Istiklal Street semasa melawat Istanbul pada tahun 2013. Hanya sempat ke Taksim Square di hujung Istiklal Street. Itupun tidak lama. Hujan renyai membasahi bumi Istanbul dan kaki saya yang melecet pada malam itu menyebabkan saya terpaksa balik awal ke hotel seorang diri dan meninggalkan 2 rakan lagi untuk menikmati suasana malam di Taksim Square. Lagipun Istiklal Street terlalu sibuk terutama hujung minggu. Oleh kerana matlamat utama ke Istanbul juga bukan untuk membeli belah, maka kami tidak berhasrat untuk lama di situ.

TRAM

Tram telah digunakan pada kurun ke-19 di Istiklal Caddesi menghubungkan antara Taksim dan Galatasaray hingga ke Tunel Square (Underground). Tram ini dihentikan penggunaannya pada tahun 1961; digantikan dengan bas. Perkhidmatan tram telah dipulihkan pada tahun 1990 bila Istiklal Street diwartakan sebagai zon pejalan kaki.

tram

Anda boleh berjalan kaki dari Istiklal Street ke Taksim Square; akan mengambil masa lebih kurang 20 minit dan kemudian balik semula menggunakan tram ini. Secara purata tram ini membawa 6000 penumpang setiap hari.

HISTORIC ARCADES (PASAJ)

“Historic arcades” di Istiklal Street menampilkan senibina French, Italian dan Ottoman. Terdapat kemungkinan arked-arked bersejarah ini akan diambil alih oleh pusat membeli belah terkenal. Jika anda berkunjung ke Istanbul, jangan lupa mengunjungi historic arcades ini sebelum digantikan dengan bangunan lebih moden.

Antara arked atau pasaj (diambil dari perkataan Perancis yang bermaksud passageway/ corridor) yang sudah lama wujud di sini adalah:

Cicek Arcade 

Dahulunya dipenuhi dengan kedai bunga, kini menempatkan restoran mewah.

The Aznavur Arcade 

image from theguardian.com

image from istanbul.for91days.com
image from istanbul.for91days.com

Aznavur Arcade bermula pada tahun 1900 sebagai apartmen mewah. Aznavur diambil sempena nama arkitek; Hovsep Aznavur. Hari ini arked 9 tingkat yang mengekalkan seni bina Italian ini dipenuhi dengan lampu yang berwarna warni, pakaian dalam, barang kemas harga murah, boots….Terdapat 28 kedai beserta kafe, gimnasium, galeri, dewan tari dan sebagainya. Dibuka seawal 7am dan ditutup lebih kurang 1am.

Atlas Arcade 

Terletaknya Atlas Cinema dan Küçük Sahne theatre sejak 1948. Mula dibina pada tahun 1877. jelas kelihatan senibina Ottoman. Dibina dan diubahsuai semula pada tahun 1900an selepas kebakaran. Terdapat 44 buah kedai yang antara lain menjual fesyen pakaian wanita, barangan antik, cenderahati. Arked ini dibuka dari 9am – 11pm setiap hari.

image from istanbul.for91days.com
image from istanbul.for91days.com

atlas

Markiz Arcade

Mula dibuka pada tahun 1840. Bangunan 5 tingkat ini menempatkan 25 kedai, pelbagai kafe dan bar. Boleh membeli aksesori, pakaian, kasut, kosmetik dan sebagainya. Kedai-kedai dibuka dari 10am – 10pm. Bar ditutup lewat malam. Kedai pastri yang terkenal; Lebon yang merupakan tempat perjumpaan penulis, golongan intelek, seni juga terdapat di sini

GALATA MEVLEVI MUSEUM

Galata Mevlevi Museum menempatkan pakaian, instrumen, bahan bacaan whirling dervishes. Dibuka dari 9am – 4.30pm. Anda boleh menyaksikan whirling devishes yang kadang kala diadakan di situ, selalunya pada hari Ahad, 5pm. Harga tiket 70TL. Tiket boleh dibeli pada Sabtu tengah hari, di luar pagar muzium.

whirling

Bagaimana untuk pergi ke Istiklal Street dari Sultanahmet?

Ambil tram dari Sultanahmet Square ke KABATAS.

DSC_1990

Tram dari Sultanahmet ke Kabatas

route

image by istanbul.for91days.com
funicular image by istanbul.for91days.com

Kemudian ambil funicular ke Taksim Square. Taksim Square terletak di hujung Istiklal Street. Boleh jalan kaki selama 20 minit atau naik tunel tram lama ke Istiklal Street.

Enjoy the video  🙂

Serangan di Istiklal Street amat menyedihkan kerana ramai yang terkorban, menimbulkan rasa takut di kalangan pelancong asing dan warga tempatan. Serangan seperti ini juga akan memusnahkan senibina lama yang unik. Didoakan semoga rakyat Turki dilindungi setiap masa ameen.

pray

Harga Sebuah Senyuman di Hotel Rimba Kuala Terengganu

Baru-baru ini saya menginap di Hotel Rimba, Kuala Terengganu selama 3hari 2 malam.

Ibu saya ingin melihat Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di mana cucu dia yg kedua belajar. Ibu ingin melihat setiap sekolah berasrama penuh dan universiti di mana cucu2 dia belajar.

Ibu memang dari dulu pengidap asthma. Kalau tak kena asthma attack, dia ok je. She’s very independent. Dia akan drive pergi mengaji, pergi rumah kakak saya – about 10 mins drive dari rumah dia, bela ayam, bagi makan kucing jalanan yang akan berkumpul luar rumah setiap pagi….the list goes on.

Bila Ibu ajak ke Kuala Terengganu, I obliged. Saya dianggap travel agent oleh my siblings & Mom. Mana saja they wanna go, they rely on me to book hotel rooms, flight tickets what not. Turut menemani kami – kakak sulong saya & anak bongsu dia. MAS menerbangkan kami ke Kuala Terengganu. Alhamdulillah, kami dapat beli tiket kapal terbang pada harga RM210 seorang to and fro.

Kalau hotel murah di Malaysia terutama di negeri yang kurang pelancong asing, tak banyak review di TripAdvisor.  Masa saya menempah Hotel Rimba, masih belum ada review tentang hotel ini. Saya tempah hotel murah ini kerana :

  1. hotel ini masih baru; dikatakan dibuka pada Januari 2016
  2. hotel ini terletak antara UMT dan pusat bandar
  3. tidak jauh dari Sultan Mahmud Airport
  4. harga bilik Standard Twin with Window (Booking.com) hanya RM104 setiap bilik semalam

Kami tiba di airport Kuala Terengganu seperti yang dijadual 8.05am. Selesai urusan bagasi sekitar 8.20am. Ibu saya kata dia mabuk. Kami tahu kalau Ibu kata dia mabuk, dia akan mengambil masa 3-4 hari untuk pulih. Ibu saya a strong woman. Kalau sakit sikit-sikit, dia takkan komplen sakit. Jadi bila dia kata sakit, memang dia sakit.

20160315_081812

Kami sewa kereta dari Kereta Sewa Kuala Terengganu (FB page). Urusan tempahan agak mudah; melalui whatsapp (Encik Sukor (016-951-4414) & Mohd Dasuki (013-981-8443), deposit minima RM50 ke dalam akaun Maybank/CIMB. Kami tempah kereta Myvi dengan Encik Sukor pada pukul 8.30am. Kami hanya dapat kereta pada pukul 9am. Menurut Encik Sukor dia dah sediakan kereta; tukang hantar lambat. Geram jugak tapi Encik Sukor bagi diskaun RM20 atas kelewatan tersebut. Jika saya pergi ke KT lagi, saya akan sewa kereta dari mereka; bertanggungjawab atas kelewatan yang mungkin tak disengajakan.

20160315_070100

20160313_095513

Menggunakan Waze, kami tiba di Hotel Rimba sekitar 10am selepas sarapan pagi di gerai berhampiran. Hotel Rimba adalah bangunan kedai 2 tingkat, lot tepi. Saya minta dibenarkan masuk – early check in sebab keadaan Ibu. Mereka kata bilik penuh. They have 70 rooms, yg saya tengok kereta di luar lebih kurang 4,5 buah je. Dari pengalaman saya, kalau ada bilik kosong, tak pernah hotel kata kena tunggu 2pm. Manalah nak melangut sementara tunggu 4 jam di Kuala Terengganu. Cuaca terik menyukarkan lagi untuk kemana-mana; tentu mabuk Ibu lg teruk. Bila saya insist, atleast bagi 1 bilik dulu, diaorang kata kena bayar tambahan separuh dari harga bilik (RM50) sebab early check in. Bermakna memang ada bilik kosong. They called a guy in. Maybe the supervisor. Memula that guy pun kata kena bayar separuh. Atlast they gave in.

What followed next – the staff never smiled at us, acknowledged us, greeted us….hingga ke hari we checked out. Even masa nak masukkan barang dalam kereta, me & my sister carried a box each (my nephew tunggu my mom upstairs), the guy at the reception counter tak tolong buka pintu pun.

Hati kecil berbisik – if only I pay the RM50….they wouldnt treat us like that. Thats the price of a smile di Hotel Rimba 😥 I leant a lesson – before beli tiket kapal terbang pagi yg murah, better check dgn hotel whether they allow early check in. Sebab tak pernah mengalami pengalaman sebegini di dalam mahupun di luar negara.

They gave us Room 302 and Room 301.

20160313_101307

Its clean. Bilik agak sempit as expected. Ada 32″ LED Flat Screen TV

20160313_162200

tapi saya tak berkesempatan tengok. Coffee making facilities pun ada. Complimentary body wash & shampoo pun ada. Cuma kena bawa sejadah & penyangkut baju sebab yg disediakan hanya 3 penyangkut baju.

Bantal agak keras. Tidak ada pembahagi antara shower dan toilet, bila mandi, air membasahi segenap ruang bilik air.

20160313_162145

WiFi agak baik di bilik 302 tapi di bilik 301 semput.

Tiada kedai makan di bangunan yang sama tetapi berdekatan dengan Hotel Rimba ada Giant & Mydin. Lokasi berdekatan juga dengan Kampung Losong kalau nak beli keropok lekor. Masjid Kristal pun tak jauh dari Hotel Rimba.

Disebabkan keadaan Ibu, tak berkesempatan mencuba makan di kedai yang disenaraikan antara yg ter-best di Kuala Terengganu. Hanya sempat menjamu selera di NR Cafe (guna Waze)

nr

nr2

Antara yg kami pesan

Tomyam poktek; yg dtg tomyam merah. Rasa tomyam merah biasa je

ABC – my sister suka

Chicken chop – besar gak portion

Nasi goreng – biasa2 je

Restoran lain yang kami sempat cuba – Adeq Sue Ikan Bakar

20160314_190302-1

Love the tomyam poktek

Sotong goreng tepung not so rangup tp fresh

My sister & anak cuba siakap 3 rasa. Boleh lah kata mereka.

Sempat juga bertemu rakan yang sama2 belajar di Fakulti Undang-Undang UM. Kami tinggal serumah for 3 years di Pantai Dalam dulu.

zura

Would love to go back to Kuala Terengganu untuk mencuba masakan tempatan. InsyaAllah. Next time nak menginap di hotel lain  😉

6 Tips Book Hotel/Penginapan Murah

Memilih hotel/penginapan murah untuk setiap percutian, selalunya saya mengambil masa yang lama mencari hotel yang sesuai dengan bajet dan keperluan. Saya selalu menggunakan laman web TripAdvisor utk menempah hotel/penginapan murah. Menggunakan laman web ini membolehkan saya :

  1. membandingkan harga Agoda, Expedia, Hostelworld, AirAsia Go, Booking.com dan sebagainya;
  2. membaca review daripada mereka yg pernah menetap di sesuatu hotel itu;
  3. give back to the community dengan menulis review tentang tempat yang saya sudah lawati untuk membantu travellers yang lain. Contoh review saya tentang hotel di Istanbul yang kami menginap untuk beberapa hari. Setakat ini saya telah menulis 14 review mengenai penginapan murah yang saya pernah menginap.

6 tips yang saya senaraikan di bawah adalah berdasarkan pengalaman dan rujukan saya. Mungkin serba sedikit boleh dijadikan panduan untuk menempah penginapan murah. Hotel murah yang pernah saya menginap dan dinyatakan di bawah ini melainkan dinyatakan sebaliknya, boleh anda pertimbangkan jika anda melawat bandar-bandar tersebut.

1. Booking.com, Agoda, Expedia dan sebagainya tidak semestinya murah

Anda bayangkan laman web Booking.com, Agoda, Expedia dan sebagainya seperti hypermarket Giant, Tesco, Carrefour; mereka mungkin ada promosi untuk barang A tetapi tak semestinya mereka ada promosi untuk barang B. Hari ini Giant mungkin ada promosi untuk barang A, Tesco mungkin ada promosi untuk barang B. Harini mungkin Booking.com ada promosi untuk bilik A tetapi tiada promosi untuk bilik B. Agoda mungkin ada promosi untuk bilik B. Anda perlu buat research sebanyak mungkin.

Pergi juga ke laman web hotel berkenaan dan cuba bandingkan harga. Kadang-kadang hotel ada buat promosi – diskaun harga bilik, sarapan pagi percuma, baucer membeli belah…Kadang-kadang promosi bilik di laman web hotel lagi murah dari yang ditawarkan oleh laman web disenaraikan di atas.

Bagaimana anda ingin tahu yang mana satu menawarkan bilik di hotel yang sama tetapi pada harga yang paling murah? Saya terbaca dalam satu artikel yang menyebut anda boleh cuba pergi ke laman web ini. Saya belum pernah cuba laman web ini tetapi akan mencuba untuk trip seterusnya.

hotelscombined

Ada juga hotel seperti Travelodge yang tidak masuk dalam laman web perbandingan harga. Lawat laman web mereka sebelum membuat keputusan muktamad. Saya pernah menginap di Travelodge Sheffield pada tahun 2010 dan tempahan dibuat secara terus melalui laman web mereka.

DSCN4852DSCN4853

DSCN4854DSCN4851

2. Pilih lokasi hotel murah yang berdekatan dengan tempat yang ingin anda lawati atau stesen pengangkutan awam

Ini adalah untuk menjimatkan kos pengangkutan, mengelakkan kebarangkalian sesat yang boleh membazirkan masa dan tenaga anda. Jika anda pernah pergi lebih dari sekali ke tempat tersebut, anda boleh menginap di hotel jauh sikit dari tempat tumpuan pelancong kerana tempat tumpuan pelancong biasanya harga hotel agak mahal sikit.

Contoh hotel murah yang saya tempah berhampiran dengan tempat yang saya lawati atau berhampiran stesen pengangkutan awam.

Istanbul

Saya mencari hotel murah di sekitar Sultanahmet. Saya memilih Mystic Hotel Istanbul kerana tempat menarik yang ingin kami lawati seperti Blue Mosque, Aya Sofia, Topkapi, Basilica Cistern, Eminonu, Spice Market, Grand Bazaar kebanyakannya walking distance dari Mystic Hotel. Ini menjimatkan wang kerana setiap kali anda menaiki tram di Istanbul, anda perlu membayar 4TL (RM5.70) walaupun untuk short trip contohnya dari satu stesen ke stesen lain, melainkan anda ada Istanbulkart (boleh naik tram pada harga 2.30TL – 2.50TL).

DSC_1957DSC_1960

DSC_1962

Walau bagaimana pun saya kurang puashati dengan layanan pemilik Mystic Hotel dan untuk rakan saya yang akan ke Istanbul saya cadangkan Hotel Med Cezir.  Saya tidak pernah menginap di sini tetapi review tentang hotel ini di TripAdvisor agak bagus.

➡ Pamukkale, Turki

Saya memilih Hotel Sahin, jaraknya hanya 50m dari Hierapolis/Cotton Castle. Dari balkoni anda dapat melihat pemandangan yang cantik ini. Anda boleh menggunakan perkhidmatan tour guide atau anda boleh melawat tempat ini self guided.

DSC_2841 DSC_2843

Hong Kong

Saya melancong ke Hong Kong pada kali pertama pada tahun 2006 bersama Reliance. Kami ditempatkan di Metropark Hotel Mongkok. Kali kedua saya melancong ke Hong Kong pada akhir tahun 2014 bersama 18 ahli keluarga lain. Kali ini saya yang merancang itinerari perjalanan untuk ahli rombongan. Saya memilih penginapan murah di Golden Crown Guest House, Tsimshatsui, Kowloon kerana lokasinya :

  • hanya 2,3 minit sahaja dari Tsimshatsui MTR Station;
  • walking distance ke Victoria Harbour dan Ferry Terminal;
  • Masjid Kowloon terletak berhadapan dengan hotel ini; mudah mencari makanan halal
  • Bas A21 dari airport berhenti betul-betul depan hotel. Kami tak perlu guna servis airport transfer yang tentunya mahal untuk membawa 19 penumpang beserta beg-beg besar.

Kami menempah 4 double rooms & 2 quad rooms untuk memuatkan 19 ahli rombongan.

New Delhi, India

Saya melancong ke India pada tahun 2011 bersama 2 rakan, kami memilih kawasan backpackers di Main Bazar, Paharganj sebab penginapan murah kami; Smyle Inn Hotel hanya 5 minit sahaja berjalan kaki ke stesen keretapi New Delhi Train Station; mudah untuk ke bandar-bandar lain di India. Makanan murah, buah-buahan segar juga senang diperolehi di sini.

Paris

Saya melancong ke Paris pada tahun 2010 bersama suami, saya memilih hotel murah; Alfa Hotel Nation  kerana jaraknya lebih kurang 5 minit sahaja dari Nation metro station. Dari Nation, boleh terus ke Disneyland Paris & Charles de Gaulles airport (kami terbang dari Edinburgh dan mendarat di airport ini).

3. Rancang kewangan anda; stick to your travel budget

Bayaran untuk hotel adalah belanja kedua terbesar selepas tiket kapal terbang terutama jika anda berada di sesuatu tempat lebih dari seminggu. Kami melancong ke Turki selama 10 hari 9 malam. Bajet kami untuk hotel hanya RM100 semalam; tidak lebih dari RM1,000 untuk 9 malam. Di Sultanahmet, kebanyakan hotel murah di kawasan berbukit, maka lebih baik elakkan pergi musim panas.

Sebagai budget traveller, bila kami melancong, kami hanya ingin melawat tempat-tempat menarik. Shopping bukan keutamaan. Bab keselesaan – kami boleh sacrifice sikit. Apa yang penting penginapan murah yang kami tempah ada WiFi percuma untuk membolehkan kami menghubungi keluarga kami dengan cara murah. Satu ciri hotel bajet terutama di kawasan backpackers, budget hotels….selalunya WiFi laju. Di Turki, kelajuan internet sederhana; masalah di kebanyakan hotel murah sekitar Sultanahmet. Berlainan dengan Malaysia, macam susah nak dapat WiFi percuma di tempat awam di Turki.

Kerana stick to travel budget, kami tidak menaiki hot air balloon di Cappadocia kerana kosnya pada masa itu RM550 seorang; lari dari bajet kami.

4. Pertimbangkan penginapan homestay, apartment, hostel, dorm dan sebagainya terutama jika kumpulan besar

Medan, Indonesia

Semasa saya membawa keluarga saya seramai 23 orang ke Medan, kami menginap di Hotel Deli River, Medan. 4 cottages yang comel  dan selesa untuk keluarga saya. Walaupun hotel ini agak jauh dari Pasar Ikan, tujuan kami ke Medan adalah untuk sightseeing sebelum meneruskan perjalanan ke Lake Toba dan Brastagi. Konsep ala-ala homestay dengan kemudahan swimming pool, flying fox, kolam ikan, jauh dari hiruk-pikuk kota, sesuai untuk rombongan kami yang majoriti kanak-kanak. Hotel ini juga menyediakan perkhidmatan tour guide beserta bas untuk kami melawat Lake Toba, Brastagi dan kembali semula ke Medan.

DSCN7850DSCN7841

DSCN7842DSCN7856

 DSCN7849DSCN7878

Bandung

Semasa saya membawa keluarga saya ke Bandung seramai 22 orang, kami menginap di apartment Aston Braga Bandung yg mempunyai 3 bilik, dilengkapi dapur untuk memasak, peralatan memasak yang lengkap, meja makan. Kami menginap di dua apartment yang terletak pada floor yang sama. Aston Braga Bandung hanya walking distance ke Pasar Baru.

➡ Edinburgh

Saya melawat Edinburgh semasa road trip saya ke UK dan Paris pada tahun 2010 bersama suami sempena anniversary kami yang ke-10.

Kami sewa kereta di sana. Ini membolehkan kami menginap jauh sikit dari tempat menarik di Edinburgh. Kami sewa bilik di rumah Scottish couple. Mereka tinggal di tingkat bawah. 3 bilik di atas adalah untuk disewakan kepada budget travellers seperti kami. Rumah mereka mendapat rating tinggi di TripAdvisor. Apa yg membuat saya terpikat dengan rumah mereka :

  • jalan kaki ke promenade. Best stroll along the beautiful promenade
  • binatang peliharaan tak dibenarkan; takdelah jumpa bulu binatang bersepah
  • senang nak dapat makanan halal di situ
  • Scottish breakfast untuk tetamu mereka

DSCN4950 DSCN4951

DSCN4991 DSCN4992 (3)

Legoland, Nusa Jaya, Johor

Kami menginap di sebuah rumah lot tepi Home2U Homestay. Terdapat 6 bilik yang boleh memuatkan kesemua kami seramai 18 orang. 4 bilik air untuk kegunaan pelanggan. Kami membawa peralatan memasak kami sendiri. Lokasi rumah ini :

  • 20 Minit ke Senai Airport
  • 20 Minit ke Johor Premium Outlet

  • 20 Minit ke JB Town ~ City Square

  • 15 Minit ke Danga Bay

  • 15 Minit ke the Tuas CIQ

  • 10 Minit ke Legoland Malaysia

  • 10 Minit ke Hello Kitty Malaysia

  • 10 Minit ke Tesco Bukit Indah Shopping Centre

  • 10 Minutes to Giant Bukit Indah Shopping Centre

  • 5 Minit berjalan kaki ke Aeon Bukit Indah Shopping Centre

  • 2 Minit ke Malaysia-Singapore Highway ( Link to North-South Highway)

  • 2 Minit ke Iskandar Coastal Highway

5. Pastikan sama ada hotel/penginapan murah ada menawarkan pemberian percuma atau diskaun untuk perkhidmatan lain

Cuba survey mana-mana hotel yang memberi pakej terbaik untuk penginapan anda. Contoh :

 ➡ Mystic Hotel Istanbul

Jika anda menginap di hotel ini selama 5 malam, anda dapat diskaun untuk malam terakhir.

Guven Cave Hotel Cappadocia

Mr Mustafa, pemilik Guven Cave Hotel yang kami menginap selama 3 hari 2 malam memberikan kami diskaun 20€ untuk hot air balloon Turkiye Balloons kerana dia merupakan salah seorang hot air balloon pilot dengan syarikat ini

Golden Crown Court, Tsimshatsui

Istimewanya hotel ini, anda boleh membeli tiket ke tempat-tempat berikut dengan harga yang lebih murah. Bila check in, terus je beli tiket masuk ke tempat yang anda kehendaki.

golden_crown_discounted_tickets

Concorde Hotel Gold Coast, Surfers Paradise

Semasa Malaysia Airlines mengadakan The Malaysia Airlines Travel Fair 2004/5 yang pertama, kami membeli pakej Free and Easy dari Corporate Information Travel. Bersama pakej yang kami beli (pada masa itu hanya RM2700, all in – termasuk flight tickets Malaysia Airlines, menginap di Concorde Hotel, Surfers Paradise, entrance ke Sea World dan Movie World, airport transfer (pada masa itu dari Brisbane), pick up service to and fro Sea World & Movie World. CIT juga memberikan kami voucher seafood buffet dinner di Marriott Resort & Spa, Surfers Paradise

Kesemua hotel yang kami menginap selama ini menawarkan sarapan percuma yang sangat-sangat diperlukan kami sebelum memulakan lawatan. Sarapan pagi ini penting kerana kadang kala tempat yang kita ingin lawati tiada restoran yang buka awal pagi.

Walaupun begitu, sebagai budget travellers, kami tetap membawa bekalan makanan dari rumah.

6. Bayar sebelum atau selepas menginap?

Saya lebih suka hotel yang membenarkan bayaran dibuat bila daftar masuk (check in). Hotel hanya memerlukan butir-butir kad kredit/ debit. Jika tempahan bilik dibatalkan kurang dari 2 hari sebelum pelanggan sepatutnya daftar masuk, penalti atau bayaran penuh akan dicaj kepada kad kredit/ debit pelanggan. Jika tempahan dibatalkan lebih dari 2 hari sebelum daftar masuk, tiada penalti/ bayaran dikenakan.

Kelebihan membayar sepenuhnya terlebih dahulu sebelum menginap – kadang-kadang hotel menawarkan harga pada kadar istimewa untuk tempahan seperti ini.

Took me many sleepless nights bila merancang percutian self guided tapi salah satu passion saya – travel. Tak terasa masa berlalu walaupun perancangan selalunya mengambil masa 2 bulan jika ke negara yang saya belum pernah pergi. Saya kongsikan di sini serba sedikit pengalaman saya, moga bermanafaat insyaAllah.

Bila Istanbul Melambai Datang…

PART 1 : Sebelum Kuala Lumpur Kami Tinggalkan….

Anda suka sangat bila tengok kawan-kawan melancong ke Turki tanpa menggunakan perkhidmatan agen pelancongan. Anda pun nak travel mcm diaorg –

  • ikut jadual sendiri, tak payah nak tunggu semua ahli rombongan semua ada baru boleh bergerak. Kalau grup kecil, ok lg tunggu, kalau grup besar…hmmm
  • boleh plan tpt mana yang minat, tak perlu gi kedai wajib yg mengarut – kedai karpet, kedai kulit bagai,
  • boleh dok lama kat tpt yg kita minat esp Topkapi tanpa perlu rush ke tpt lain,

DSC00359

DSC_2260

  • boleh solat Subuh berjemaah di Masjid Biru; dahlah masjid masa tu kosong, boleh dapat pahala berjemaah, juga harapan menggunung masjid biru akan menjadi saksi di Hari Kiamat nanti anda pernah solat di situ,

DSC_2167

  • malah anda boleh pose bagai nak rak, takde sape rush anda supaya cpt2 ambil gambar sbb mereka nak chop tpt tu pulak utk pose,
perempuan2 melayu terakhir
perempuan2 melayu terakhir
dalam ramai2 kawan kita, mesti ada sorang yg "wayar dlm otak terputus"
dalam ramai2 kawan kita, mesti ada sorang yg “wayar dlm otak terputus”
  • dan siapa tahu ada hati tertinggal di Masjid Biru awww!
Cintaku Tertinggal di Masjid Biru
Cintaku Tertinggal di Masjid Biru

Selingan sikit pasal Cintaku Tertinggal di Masjid Biru. Mamat di atas ni security guard di Masjid Biru. Fakta yg patut anda tahu – Turki dipenuhi mamat2 yg sdp mata memandang. Mamat ni merapatiku sementara Rinie & Elin sibuk posing.

Dengan bahasa omputih sepatah2, dia kata

I want to…(jari telunjuk tgn kanan & jari telunjuk kiri disatukan)

Hah! biar betul. Dahlah diriku bini org. Sebelum sempat jawab apa2, mamat tu tunjuk kat Rinie.  😛

Bersusah payah dia cuba bg tau dia nak kawin dengan Rinie, boleh?

Antara kata2 dia “bring see father mother”  😳  Jom gelak guling2.

Nak melancong ke Turki macam perempuan Melayu terakhir di atas tapi anda tak tahu where to start. Kekangan kewangan dan masa pun buat anda takut nak survey or even nak berangan ke sana. Jangan terus kuburkan impian anda sebab 3 perempuan di atas pun bukannya banyak duit, cuma mereka

DARE TO BERANGAN  😆

Teringat masa kat KLIA, tunggu boarding. Only me and Elin. Kebanyakan penumpang lain mat saleh. Terkontang kanting kami berdua. Berhampiran dgn kami, 2 perempuan Melayu. Masa sembang diaorg tanya kami ke Istanbul atas urusan kerja ke seperti mereka?

Oh tak, kami nak gi bercuti.

Wah bestnya. Gi berdua je?

Bertiga.

Kerja apa mampu gi bercuti 10 hari ke Turki?

Saya cikgu tadika, kawan saya ni tukang jahit

Travel guide tunggu kat sana ke?

Tak lah, jln sendiri.

Jom ikuti persiapan perjalanan cikgu tadika, tukang jahit & agen insurans Prudential (Rinie) yg masa tu baru nak berjinak2 dgn dunia insurans menjejaki bumi Turki.

🙄 AIRLINE MANA NAK PILIH

Proses survey & compare harga dilakukan 4-6 bulan sebelum terbang. Date mmg dah confirmed sedari awal. Paling murah masa tu middle east airlines; sekitar RM2,500-2,800, kena transit.

Sekitar hujung Mac 2013, Malaysia Airlines (MAS) menawarkan tambang murah untuk terbang ke Istanbul. Me & Elin tanpa berlengah terus beli tiket. Kami dapat harga all in RM2,099. Rinie tak sempat nak beli tiket pada harga ini kerana 2,3 hari selepas itu harga melonjak kepada RM2700+. Rinie terpaksa terbang bersama Qatar Airways pd harga RM2400+.

Ada kawan rekemen book melalui seduniatravel. Dia baca insta Chef Wan yg rekemen.

💡 TIP PERTAMA

      • Monitor harga tiket penerbangan antarabangsa sekurang-kurangnya 4 bulan sebelum terbang. Selalunya kami monitor 6 months sebelum terbang. Masa tu sekurang2nya duit utk flight ticket dah ada. Dpt harga cun, terus book. Takde nak pikir2 lg dah. Kejap je harga boleh berubah.

Unlike previous trip where I planned months ahead, this time around, I only planned 2 mths before the trip (kecuali beli flight ticket). Itupun sikit2 sebab Ramadhan. Right after Ramadhan, I was busy with our school’s concert. Tried to book domestic airlines during Ramadhan but to no avail. Only after Raya, I managed to book tickets for 2 domestic flights. By then prices had increased sikit.

💡 TIP KEDUA

      • Jika anda ingin membeli tiket domestik di Turki, jgn beli nak dekat Ramadan atau semasa bulan Ramadan. Website mcm hang, mungkin sbb ramai masuk.

🙄 BANDAR MANA DI TURKI KAMI INGIN PERGI

Pakej melancong ke Turki oleh agen pelancongan selalunya akan melawat lebih dari 5 bandar di Turki. Dalam masa yang singkat dan perlu melalui perjalanan yang jauh dari satu bandar ke bandar yang lain, apa yang biasa agen pelancongan lakukan – bergerak waktu malam. Dengan cara ini mereka dapat mengurangkan kos menyewa hotel.

Saya tak suka cara itu kerana memenatkan. Dua tiga jam dalam bas pun dah penat, apatah lagi kalau antara 5-10 jam. Juga saya tak suka melancong “touch and go” – hanya berada di satu bandar bbrp jam sahaja. Sekurang-kurangnya saya perlu berehat semalam.

Saya akhirnya memilih melancong ke Istanbul,

DSC_1990

menghirup kopi panas di Cappadocia sambil menikmati pemandangan bentuk mukabumi yg menakjubkan,

DSC_2463

melawat Green Mosque di Bursa dan bersantai di balkoni yang mengadap cotton castle Pamukkale.

23

22

21

Istanbul, Cappadocia, Pamukkale adalah antara bandar2 yg sering dilawati. Yg lain Bursa & Selcuk (Ancient City of Ephesus). Plan awal mmg termasuk Ancient City of Ephesus tp tak cukup bajet  😆

  🙄 BAGAIMANA NAK PERGI

 ➡ DARI ISTANBUL KE CAPPADOCIA 

1. BAS

Jika kami pilih untuk naik bas, kami terpaksa mengharungi lebih kurang 12 jam dalam bas. Ramai memang boleh je tidur dalam bas, saya mmg tak boleh. Kalau nak jimatkan kos, boleh je naik bas.

2. SLEEPER TRAIN

Boleh juga naik tren tapi akan memakan masa dan memeningkan sebab dari Istanbul ke train station – Pendik; perlu naik feri, bas, teksi bagai sebelum sampai Pendik. Sekurang2nya 2 jam sebelum dah kena gerak dari hotel di Istanbul.

3. FLIGHT

Ada 2 airport berdekatan Goreme, Cappadocia – Kayseri (1 jam perjalanan ke Goreme) dan Nevsehir (1/2 jam perjalanan ke Goreme). Banyak pilihan terbang ke Kayseri dari Nevsehir.

Kami memilih utk terbang ke Kayseri, Cappadocia.

DSC00396

Penerbangan dari Istanbul (airport Sabiha Gokchen) ke Kayseri/Nevsehir mengambil masa antara 1 jam 30- 1 jam 45 minit.

Ada bbrp penerbangan domestik yang anda boleh pilih; bergantung kpd harga yg ditawarkan pd masa tu. Kena compare juga ye.

Antara penerbangan domestik :

Turkish Airlines juga ada membuat penerbangan domestik.

Sebaiknya check dulu harga domestic flight sbb kami dapat harga tiket less than RM100; luggage 15kg.

 ➡ DARI ISTANBUL KE BURSA

Di awal perancangan kami, kami akan menaiki feri. A day trip dari Istanbul. Tiket feri boleh dibeli secara online. Kami beli sebelum bertolak ke Istanbul lg.

We thought feri ke Bursa dari Eminonu, which is 2 stations away from Sultanahmet; where we stay. Rupanya dari Kadikoy. Bila sampai Eminonu, seksa bertanya orang dr mana nak board feri ke Bursa. Bukan mereka taknak menolong tp most of them tak boleh berbahasa Inggeris. Someone kata kami kena naik feri ke Kadikoy. Tak sempat naik feri yg awal ke Kadikoy sbb penuh. Terasa masa begitu lambat berlalu bila kami naik feri seterusnya…

By the time we reached Kadikoy :-

hujan renyai menyambut ketibaan kami

demi tiket yang telah dibeli

demi masa mencemburui kami

dengan payung melindungi diri dari dibasahi gerimis pagi,

dengan skirt ala2 Kajol penghias diri,

dengan shawl menutup muka kami semasa berlari….

kami berlari anak mengejar feri…

apakan daya, feri baru saja berlalu pergi,

takkan menunggu walau sedetik lagi

tukar tarikh tiket di kaunter dengan sedikit penalti…

harapan menggunung tinggi…

Bursa, esok mu tunggu kedatangan kami…

takdir Ilahi mengatasi tadbir kami.

walau esoknya tiba tepat seperti yang dikehendaki,

hati hampa tidak terperi,

bila gadis kaunter memberitahu feri tidak belayar hari ini

kerana ombak bergelora membahayakan feri & diri.

Ok tak puisi ni? Mujur boleh dapat semula refund; ditolak sikit admin charge bagai.

 ➡ DARI CAPPADOCIA KE PAMUKKALE

Boleh juga naik kapal terbang, airport berhampiran Pamukkale adalah Denizli. Kami memilih untuk menaiki bas. Pada hari sampai Goreme, Cappadocia, sebaiknya jalan kaki gi beli tiket ke Pamukkale. Selalunya bas bertolak antara 8.30-9.00pm. Boleh juga minta owner hotel di Goreme belikan.

Perjalanan mengambil masa 10 jam. Elin & Rinie lena sepanjang jalan, Me? Boleh tidur sekejap2 je. Bas berhenti 3x. Elin & Rinie langsung tak turun; lena tidur. Saya turun di ketiga2 tpt. Sejuk kat luar tak terkata. Menggigil. Sempat beli shawl seperti dalam gambar ni.

DSC_2849

Kat istanbul 15TL, kat R & R RM10TL. Beli bbrp helai utk anak2 sedara.

Di tgh2 jln, bas berhenti menurunkan penumpang yg ingin ke Pamukkale. Just imagine, lebih kurang 5am detik itu, kami dan bbrp penumpang lain diarahkan turun. Gabra gak lah kan. Sekeliling takde satu bangunan pun. Rupa2nya ada satu coach akan membawa penumpang2 ke pejabat tour company. From there, walking distance ke hotel2 kaw sekitar. Kami sempat book 1 day tour & airport transfer dengan company ini. We were lucky tak kena tipu. Ramai yg kena tipu dgn company ni.

Nasihat saya, book sedari awal dgn reliable tour company. So kalau ada coach yg dtg ambil, naik je mcm org lain but bila sampai off diaorg, tell them u dah book tour lain. Be firm.

  ➡ DARI PAMUKKALE KE ISTANBUL

Ada backpackers yg akan singgah di Selcuk utk melihat Ancient City of Ephesus. Dr Pamukkale boleh naik bas ke Selcuk (3 – 3 1/2 jam). We skipped Selcuk sbb kekangan masa & duit.

Kami terus balik semula ke Istanbul dengan Pegasus Airlines. Airport Denizli which is 65km/ 1hr dari Pamukkale.

Next post, saya akan bercerita bila Istanbul Melambai Selamat Datang 🙂

Turkey, Pembuka Bicara

Turkey pembuka bicara di blog ini.

Pada tahun 2011, saya, Elyn (rakan saya yang saya kenal ketika berusia 13 tahun di Sek Tun Fatimah, Johor Bahru) & Rinie (rakan yg sama-sama dgn saya buka Q-dees; saya di Saujana Utama, Rinie buka di Gombak) pergi ke India bertiga.

P1150142

P1150141

Kami sepatutnya travel bertiga ke Bali pada tahun 2009, at the very last minute, Rinie couldnt make it, maka hanya saya & Elynn ke Bali.

Me & Elynn dah travel to few places together. Bermula dgn Gold Coast (2005), trip seterusnya ke Seoul & Nami Island (2006), Sri Lanka (2012), cruise Penang-Phuket-Krabi (2013), Bali (2009), USS Singapore (2014), Golden Triangle India & Kashmir (2011)…

Ketika percutian kami di India hampir tamat, kami membayangkan ingin travel bersama lg (that was the first time saya & Elyn travel bersama Rinie & kami bertiga serasi). Kami mula memasang angan-angan utk menjejaki bumi Turkey dalam masa 2 tahun selepas trip India.

Ini adalah post saya yang pertama. Negara pertama yang saya pilih untuk post pertama saya adalah Turkey.

P1240822

P1240862

Kenapa Turkey?


Turkey sangat cantik, anda perlu pergi sekali seumur hidup biidznillah;

DSC_2598

DSC_2673

DSC_2674

  • Saya pergi Turkey pada bulan Oktober 2013, masih segar dalam ingatan;
  • Saya merangka sendiri itinerary saya dari a-z utk perjalanan kami 10h9m; walaupun mengambil masa hampir 2 bulan untuk melengkapkan itinerary itu, saya berpuashati kerana hampir 85% yang dirancang berjalan lancar;
  • Saya ingin berkongsi pengalaman saya – bila saya tengok trip ke Turkey bersama travel agent, saya rasa adakalanya harga yg di “quote” agak mahal; Mungkin dengan tips yang saya kongsi, anda berani rancang percutian murah ke Turkey bersama keluarga atau sahabat handai tanpa perlu terikat dengan jadual orang lain;
  • Rakan saya akan melawat Turkey April, 2016. Saya “digajikan” menyediakan itinerary perjalanan mereka selama 10h9m. Saya bertanggungjawab untuk perkara-perkara berikut :
  • memilih bandar-bandar yang mereka perlu lawati
  • book hotel2 yg mereka akan tinggal di bandar2 yg dipilih; kemudahan yang mereka inginkan – wifi. Kemudahan lain saya rasakan perlu
  • book tiket kpl terbang/feri/keretapi dsbnya yg diperlukan sepjg perjalanan mereka
  • book airport transfer
  • merangka tpt2 menarik yg boleh mereka lawati sepanjang berada di Turkey
  • transport ke tpt2 lawatan
  • perkara2 lain yg berkaitan

Maklumat yang saya perolehi semasa menyediakan itinerary mereka insyaAllah boleh saya kongsi di sini.

Sepatutnya pergi berempat; ahli yang ke-4 adalah Kelly, rakan saya semasa menuntut di Fakulti Undang-Undang, Universiti Malaya, Sebulan sebelum pergi Kelly terpaksa cancel rancangan utk menyertai kami kerana kesukaran mendapat cuti.
Sepatutnya kami melawat 4 bandar di Turkey; Istanbul, Bursa, Cappadocia dan Pamukkale, tapi takdir Allah mengatasi perancangan kami – kami tidak berjaya sampai di Bursa.
Kami terbang bersama Malaysia Airlines ke Istanbul, berada di Istanbul 5H4M, terbang ke Cappadocia bersama penerbangan domestik;
20131008_220443
berada di Cappadocia 3H2M, menaiki bas 10-11 jam ke Pamukkale, bermalam di Pamukkale
22
dan keesokan harinya terbang semula ke Istanbul dengan penerbangan domestik Turkey.
Bermalam di Istanbul & keesokannya pulang ke tanahair bersama Malaysia Airlines.
Tiada tour guide mengiringi kami di Istanbul. Itinerary sendiri. Di Cappadocia & Pamukkale kami mengikuti local tour.
Jika anda mengikuti pakej percutian Turkey dari Malaysia :
1) walaupun bandar2 yg disenaraikan banyak, anda akan bermalam dalam bas. Perjalanan mengambil masa yg lama; kami memilih utk menghadkan bandar yg kami pergi dan menaiki penerbangan domestik yg mengambil masa kurang dr 2jam. Even gi Sabah pun lebih dr 2 jam
2) penerbangan domestik agak murah, berbaloi sangat
3) selalunya pakej fullboard, makanan disediakan pd waktu yg dittpkan. Kalau gi tpt sejuk, kebarangkalian lapar mmg tinggi. Makanan di Turkey ada yg tak tertelan oleh saya. Kami bawa rice cooker kecil & makanan2 ini.
DSC_1968
DSC_1969
Dapatlah mkn nasi impit & rendang Brahim. Boleh bawa bekal bila jln2.
Jangan lupa terus mengikuti pengembaraan kami menjejaki bumi Turkey.
NEXT : Istanbul Aku Datang